Eugen Simion: Vreau neaparat sa-l introduc pe Fanus Neagu in colectia “Opere fundamentale”

_DSC0118

Criticul si istoricul literar Eugen Simion a facut astazi apel la presedintele Consiliului Judetean, Viorel Mortu, solicitandu-i ca autoritatile locale sa sustina financiar publicarea  cartilor lui Fanus Neagu in colectia „Opere fundamentale“, ce apare sub egida Academiei Romane. Eugen Simion s-a aflat astazi la Festivalul de C’Arte Braila, unde a participat  la doua lansari de carte – ”Eugen Simion. Profil spiritual”, de Marin Diaconu si ”Radicalitate si nuanta”, de Mircea Martin -, precum si la o dezbatere despre doi scriitori braileni:  Panait Istrati si Fanus Neagu.

Simion a declarat, in acest context, ca a publicat in colectia amintita operele unor mari scriitori romani, cu sustinerea autoritatilor publice din zonele in care acestia s-au nascut si ca isi doreste ca Fanus Neagu sa-si afle cat mai curand locul pe care-l merita in <<Opere fundamentale>>: “Avem un proiect comun cu domnul presedinte al Consiliului Judetean, legat de Fanus Neagu. Fanus Neagu este un mare prozator, un mare povestitor si eu vreau neaparat sa-l introduc in seria de <<Opere fundamentale>>, in care au intrat clasicii literaturii romane si clasicii modernitatii si postmodernitatii, pe masura ce ei si-au implinit opera. Fanus Neagu trebuia sa intre mai demult, odata cu Preda, cu Sorescu, cu Nichita, cu Banulescu, cu Sorin Titel. Ne dorim sa-l publicam ca prozator si vreau sa accelerez putin ritmul.

Rugam toate oficialitatile orasului sa ne ajute sa-l publicam, fiindca noi nu avem parale, ca s-o spun de-a dreptul. Am ajuns deja la 175 de volume cu aceasta colectie. Vreau sa ajungem la 200, dar inainte de volumul cu numarul 200 vreau sa fie si Fanus Neagu in aceste <<Opere fundamentale>>. Asa ca va rog, domnule presedinte, ganditi-va putin, sa ne gandim impreuna; nu castigam niciun leu nici eu, nici Fundatia Academiei, pe care o conduc, dar facem un bine literaturii romane. Nu e bine sa-i avem pe toti clasicii literaturii romane? Eu cred ca e bine”.