Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD), despre cumpărarea unui număr exagerat de mare de vaccinuri anti-COVID: „Toată povestea pute rău! E ca și cum mă duc eu și-mi cumpăr pentru masa de seară 424 de franzele din banii tăi”

„Toată povestea legată de cumpărarea vaccinurilor pute rău. Ce la contractul inițial, de la banii dați pentru cercetare, de la confidențialitatea prețurilor și a condițiilor de contractare. Pute, pute rău!” – este opinia europarlamentarul Mihai Tudose (PSD), cu referire la numărul exagerat de mare de vaccinuri anti-COVID comandate de România în perioada de pandemie.

Tudose a făcut această declarație la Strasbourg, fiind întrebat de subiectul amintit într-o discuție pe care a avut-o cu un grup de ziariști brăileni și gălățeni pe care el și europarlamentarul Dan Nica (PSD), i-au invitat la Parlamentul European, în perioada 6-9 iunie.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) investighează în prezent modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID, iar urmărirea penală se desfășoară in rem, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În acest context, europarlamentarul brăilean a mai spus că „cineva a încasat comisioane sau a fost pur și simplu extrem de idiot. E ca și cum eu mă duc și-mi cumpăr pentru masa de seară 424 de franzele din banii tăi, evident, nu din banii mei. Și după aia vine Alin Cristea și mă întreabă «Măi, tu ești nebun sau ai o chestie cu aia de la chioșc?». Că altă variantă nu există.

Eu sunt un pic sceptic, fiindcă acum doi ani au fost niște acuzații destul de grave pe piață cu comisarul pe sănătate de prin Cipru, care el a negociat, a semnat, a ținut secret și așa mai departe și tot el este cel care la Luxemburg, acum, trebuie să pună pe ordinea de zi o discuție pe această temă. Cred că o va lungi și o va lălăi.

Problema trebuie tranșată: «Măi, nu le mai luăm și cu asta basta!». Sau: «Am înțeles că avem contract cu Pfizer de 10 lei. Măi, nu mai luăm vaccinurile astea, dă-ne alte medicamente, ca să le mai și folosim!». Măcar niște chestii pe care le poți revinde… Vaccinurile astea nu le mai poți vinde și nu mai primește nimeni nici donații, că n-are ce face cu ele și apoi îi costă pe ei să le distrugă”.

Amintim că  România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin, mult peste ceea ce era necesar și apoi a vândut și a donat mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa, pentru că acestea expirau și oricum nu mai puteau fi folosite.