Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD): „Schimbările asumate de România în zona energetică presupun o recablare completă a tot ce înseamnă zonă urbană din țară. În 5 ani este imposibil de făcut asta, tehnic și practic”

„Înțeleg că superbul ministru al Energiei a promovat o Ordonanță privind decarbonificarea care prevede să închidă tot în câțiva ani. Sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg. Cel puțin pe tovarășul Popescu, care nu are nicio legătură cu România…” – este declarația făcută de europarlamentarul Mihai Tudose (PSD), cu referire la ministrul Energiei, Virgil Popescu și la o recentă Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru decarbonizarea sectorului energetic.

Subiectul a fost abordat de Tudose la Strasbourg, într-o discuție cu o delegație de ziariști brăileni și gălățeni pe care el și europarlamentarul Dan Nica (PSD), i-au invitat la Parlamentul European, în perioada 6-9 iunie.

Mihai Tudose a făcut câteva comentarii pe această temă: „Despre ce se întâmplă la Strasbourg, pot să vă spun că noi nu întotdeauna am fost de acord cu grupul nostru politic, fiindcă pe marele proiecte europene, inclusiv acesta cu schimbările climatice, cu energia verde, sunt două boacăne mari.

Realitatea românească, cel puțin din punct de vedere al pieței energiei, nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă, de exemplu, în Belgia. Bruxelles-ul nu este cablat la gaze, nu are rețea de gaze, totul este electric. Ei au făcut ventilatoare și mori de vânt de când  noi făceam poze cu ele și ne minunam ce chestie e aia care se învârtește.

Pe partea de rețele ei au făcut upgrade în ultimii 40-50 de ani;  noi am intrat cumva în partea de democrație cu toate la pământ. Așa s-a nimerit: și pe partea de rețea electrică din România, dar și pe partea de rețea feroviară, cam prin ’85–’86 expira termenul de garanție și prin anii ’90 trebuia să înceapă lucrările de upgradare.

Nu are nicio legătură ce se întâmplă în România cu alte țări europene, în ceea ce ține de energie.

Problema e că niște băieți ce reprezentau România au semnat niște documente și și-au asumat că vor face niște schimbări până în 2027. Au semnat! Și acum noi le spunem celor din UE că asta înseamnă, printre altele, ca la Galați și la Brăila să nu mai folosim gazele în bucătărie și la centrala termică, să folosim curent electric. Ok, numai că pentru asta noi trebuie să recablăm tot ce înseamnă Brăila și Galați, fiindcă puterea instalată a blocului nu duce toată chestia asta, transformatorul din colțul blocului nu duce, transformatorul din colțul străzii nu duce.

Practic, vorbim de o recablare completă a tot ce înseamnă zonă urbană din România. În 5 ani este imposibil de făcut asta, tehnic și practic. Nu cred că se produce atâta cablu în toată lumea, ca să recablăm o țară de mărimea României… Și când explicăm europenilor toată chestia asta, ei spun «Aveți dreptate, nu seamănă cu ce-i la noi, dar de ce dracului n-ați spus de la început chestia asta?».

Problema este că noi, România, am semnat…”.

Amintim că Ordonanța la care face referire europarlamentarul brăilean stabilește cadrul legal privind decarbonizarea sectorului energetic, stabilește data limită pentru încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, calendarul retragerii definitive și ireversibile din exploatare a capacității totale instalate pe bază de lignit și huilă și calendarul de închidere definitivă și ireversibilă a carierelor de lignit și a minelor de huilă.