Eveniment D-PATH – „Parteneriat european nu numai despre diabet” la Centrul de Creație Brăila
În perioada 7-9 iunie la Centrul de Creație din Brăila se desfășoară evenimentul D-PATH – „Parteneriat european nu numai despre diabet”, care încheie un proiect Erasmus+ si se lanseaza o colaborare de cinci ani care include parteneri din Brăila, Constanța și Cluj. La proiectul de colaboare inițiat s-a asociat și Centrul de Creație, prin directorul Alina Sulicu.
„Semnarea documentului de colaborare a avut loc astăzi, când s-a tăiat și tortul aniversar al prieteniei de 13 ani celebrată de cele două colaboratoare și prietene, Magdalena Pardel – Trefler, președinta FUNDACJA WYMIANY KULTUROWEJ TO TU TO TAM din Polonia și Viorica Alexandru, presedinta Asociației Inițiativa Cetățenilor Seniori din Brăila.
Partenerii proiectului Erasmus+ D-PATH – Fundacja Wymiany Kulturowey din Polonia, Out of the Ordinary din Grecia și bMECTE din Suedia – sunt oaspeții Asociației Inițiativa Cetățenilor Seniori și ai Centrului de Creație din Brăila. O serie de invitați vor vorbi despre școala de asistente din Brăila și Przemysl (Polonia); rolul medicului de familie în asistarea diabeticilor și în prevenirea acestei îmbolnăviri; intrumentele diabetologului în relația cu persoanele cu diabet; exemple de bună practică ale unor asociații de pacienți cu diabet.
Proiectul D-PATH, aflat pe ultima sută de metri, a promovat noi instrumente de învățare pentru persoane cu diabet, membri ai familiilor lor și educatori. De asemenea, a inițiat schimbul de bune practici în domeniul luptei cu dificultățile de fiecare zi ale persoanelor cu diabet și ale celor apropiați; nu în ultimul rând, a lansat schimbul de experiență între școlile de asistenți medicali din România si Polonia.
Evenimentul are 3 componente: * astăzi, în prima zi, participanții români și polonezi își comunică experiența profesională, iar Neil Bell, din Suedia și Anastasia Gkrimoura din Grecia fac o demonstrație cu jocurile de cărți și de LEGO realizate în timpul proiectului, cu implicarea invitaților copii, tineri și adulti; * ziua a doua este dedicată activităților de mișcare în aer liber, contactului cu preparatele și peisajele Deltei Dunării; * ziua a a treia se adreseaza celor ce vor să învețe să gătească și să mănâce sănătos aături de Maciej Kucharski, profesor din Polonia și brăileanul Mihail Balaban, nutriționist culinar angajat într-un cooking show pentru invitații la eveniment. Sesiunea va fi animată de exercițiul de interacțiune administrat de Silvia Albu, instructor de dezvoltare personală”, precizează organizatorii.