Expeditie de salvare din nameti, la Surdila Gaiseanca

 

Image2

Zeci de persoane au fost implicate, inca de azi-noapte, in salvarea a doi barbati blocati aseara, in jurul orei 22,30, in camp, in zona Surdila Gaiseanca. Cei doi mergeau cu tractorul la munca, pentru a-si schimba colegii de serviciu, insa din cauza gerului, motorina pur si simplu a inghetat, iar utilajul nu a mai putut inainta. Barbatii, in varsta de 43 si respectiv 47 de ani, au sunat la 112, iar o echipa de interventie a pornit in cautarea lor, in jurul orei 24. Sub coordonarea subprefectului Catalin Grosu, alaturi de care s-a aflat si seful ISU, lt. col. Cristian Ion, au pornit catre Surdila doua utilaje de deszapezire, care au insotit masini ale amatei, ISU si Jandarmeriei.

Salvatorii – alaturi de care ne-am aflat si noi, pentru cateva ore – au avut de infruntat o vreme extrem de grea, cu viscol si gheata pe carosabil, iar vizibilitatea, azi-noapte, a fost zero, pe kilometri intregi. In timpul deplasarii, au fost tronsoane de drum pe care s-a inaintat cu un kilometru, in circa 2 ore. Dat fiind de la un punct incolo, circulatia a devenit imposibila pentru autoturismul in care ne aflam, dupa ce am iesit in decor, iar mai apoi, am ramas blocati intr-un sul de zapada, am facut drum intors, in timp ce restul coloanei si-a continuat drumul.

Nici pentru autospecialele amintite deplasarea nu a fost usoara, dovada ca pana si utilajele de deszapezire aflate in fata coloanei, pentru a croi drum prin nameti, s-au impotmolit de mai multe randuri. Potrivit prefectului Gheorghi Obreja, s-a inaintat foarte greu si chiar si dupa ce s-a luminat de ziua, viscolul a facut ca vizibilitatea sa fie in continuare zero. Obreja a mai precizat ca orientarea a fost foarte greoaie in camp si ca a fost trimisa si o senilata celor doi barbati. De asemenea, au fost mobilizati primarul si satenii, pentru a ajuta la localizarea acestora. Prefectul a mai spus ca au existat ceva probleme azi-noapte, in localizarea tractorului ramas in camp, dat fiind ca nu functiona reteaua de telefonie mobila , astfel incat s-a apelat la ajutorul prefectului judetului Buzau, care a intervenit pentru restabilirea legaturilor telefonice.

Cei doi barbati au fost gasiti de salvatori in jurul orei 9, dupa circa 11 ore de cosmar si au fost trasportati la sediul primariei din localitate, unde au primit ingrijiri medicale.

In plus, in aceasta dimineata, doi mecanici care lucrau pe doua utilaje de deszapezire, incercand sa curete soseaua care face legatura intre localitatile Drogu si Galbenu, au ramas blocati in troiene. Prefectul Obreja a dat ordin ca armata sa intervina pentru salvarea  acestora.

Potrivit datelor oferite de autoritati, la nivelul judetului Braila, la ora 07.00, situatia in judet se prezenta astfel:

*Drumurile nationale DN 2B Braila – limita jud. Buzau, DN 22 Braila – Gradistea, jud. Braila – limita jud. Buzau DN 22 Braila – Gradistea, jud. Braila – limita jud. Buzau, DN23 Braila – limita jud. Vrancea si DN 21 A Baraganul – Tandarei erau inchise, ca masura preventiva, dispusa de autoritati;

* Patru drumuri judetene erau inchise de autoritati: DJ 211 sectorul DN 2B – Bordei Verde, DJ 211 A sectorul Bordei Verde – Viziru si DJ 221 sectorul Sutesti – Ianca;

* 11 drumuri judetene blocate de zapada: DJ 202 D sectorul Gradistea – Racovita, DJ 202 H sectorul Gradistea – Maraloiu, DJ 203 A sectorul Galbenu – Visani, DJ203S sector Faurei – Surdila Gaiseanca, DJ 203 T sectorul Visani – Jirlau, DJ 211 sectorul Dudesti – Dudescu – Tataru – Rosiori, DJ 211 C sectorul Ciocile – Coltea – Tataru, DJ 211 D sectorul Rosiori – Florica – Coltea, DJ 203 sectoarele: Galbenu – Jirlau – Faurei – Ulmu – Vultureni – Scarlatesti si Dudescu – Zavoaia – Insuratei, DJ 211 B sectorul Mihai Bravu – Victoria – Baraganul – Tataru si DJ 203 R sectorul Ciresu – Batogu – Ionesti – Liscoteanca.

Se actiona pe drumurile blocate de catre echipe apartinand Directiei Tehnice si de Gospodarire Comunala din cadrul Consiliului Judetean Braila pentru deszapezire.

In plus, la ora 7, in aceasta dimineata, nu erau alimentate cu energie electrica localitatile Baraganu si Tataru, iar echipe ale Electrica actionau pentru remedierea defectiunilor.

Inspectoratul de Politie Judetean Braila are instalate sapte filtre de informare si restrictionare a participantilor la trafic, la iesirile din municipiul Braila si in localitatile Ianca, Oprisenesti, Surdila Greci, Sutesti, Gaiseanca si Gradistea.

Imagini  din infernul de azi-noapte, aici: