Explicația Primăriei pentru faptul că municipiul Brăila nu se află pe lista localităților înscrise în Programul Rabla: „S-a accesat platforma afm.ro în termenul prevăzut pentru această sesiune și ulterior s-a constatat blocarea aplicației, ca urmare a epuizării sumei alocate de AFM”
„S-a accesat platforma afm.ro în termenul prevăzut pentru această sesiune și ulterior s-a constatat blocarea aplicației ca urmare a epuizării sumei alocate de Administrația Fondului pentru Mediu” – este, pe scurt, modul în care explică Primăria faptul că municipiul Brăila nu se află pe lista localităților înscrise în program.
Pe 31 iulie s-a dat startul la înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla Local, program finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin care se dorește eliminarea din circulație a unui numar cât mai mare de autovehicule vechi, cu grad ridicat de poluare. Potrivit listei publicate pe site-ul AFM, doar două localități din județul Brăila sunt înscrise în acest program: comunele Viziru (maxim 50 de autovehicule) și Măxineni (maxim 100 autovehicule). În acest context, am solicitat Primăriei Brăila un punct de vedere oficial cu privire la faptul că municipiul nostru nu se află pe lista localităților înscrise în program.
În urmă cu câteva minute am primit un comunicat de presă în care se arată că „Primăria Municipiului Brăila, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal din data de 27.04.2023, a adoptat H.C.L.M. Brăila nr. 203/27.04.2023 privind Aprobarea participării Municipiului Brăila la «Programul privind casarea autovehiculelor uzate», derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru implementarea proiectului „Casarea autovehiculelor uzate din Municipiul Brăila».
Pentru participarea la Program, Municipiul Brăila a alocat o contribuție în valoare de 600.000 lei, a aprobat Regulamentul pentru implementarea proiectului «Casare autovehiculelor uzate din Municipiul Brăila» și a procedat la deschiderea contului la Trezorerie, cont în care se află chiar și azi suma menționată anterior.
La finalul sedinței, imediat după aprobarea hotărârii Consiliului Local Municipal, tot în data de 27.04.2023, (anterior datei limita stabilite de AFM) s-a accesat platforma afm.ro, în termenul prevăzut pentru această sesiune și ulterior s-a constatat blocarea aplicației ca urmare a epuizării sumei alocate de Administrația Fondului pentru Mediu.
Precizăm că informații publicate de MD Press pe acest subiect nu sunt conforme cu realitatea, în sensul că la nivel național este vorba despre 20.000 de autovehicule, nu la nivelul unui municipiu, așa cum s-a precizat într-un articol”.
Menționăm că informațiile publicate de MD Press pe acest subiect sunt de fapt un citat din comunicatul de presă semnat de Dumitru Bâja, consilier relații publice în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brăila, în care se arată: „A fost ratată astfel o ocazie importantă de a casa un număr important de autovehicule vechi, poluante, aflate în proprietatea persoanelor fizice de pe raza localităților respective.
La nivelul municipiului Brăila, de exemplu, puteau fi casate maximum 20.000 de autovehicule, iar la nivelul unei comune cu 1000-5000 locuitori maximum 500 de autovehicule, respectiv 1000 autovehicule la o populație între 5000 și 10000 locuitori”.