FESTIVALUL DE C’ARTE – Prof. Viorel Mortu: Citeste carti! Vei fi mai bun!

P1110780

Am avut un soc cand am aflat, citind o carte a unui mare filosof, ca pasiunea lecturii are un impact mult mai mare asupra firii noastre decat se crede de obicei. Daca citim selectiv, cu metoda, timp indelungat, ajungem sa nu mai semanam cu parintii nostri, cu darurile si harurile primite de la ei, sa nu mai semanam cu educatia primita in cei sapte ani de acasa si sa nu mai pastram semnele cu care ne-a indopat scoala, ci incepem sa semanam mai mult cu cartile pe care le cautam sa le citim.

Dar aceasta afirmatie spulbera o serie de prejudecati. Se mai crede ca prin lectura ne sustragem timpului real. Multi cred inca faptul ca lectura e ”pierdere de vreme” sau ca indica, pentru cel care citeste, o problema legata de.. harnicie. Unii cred ca cititorii buni traiesc in lumi rupte de real si, prin urmare, pot avea probleme de adaptare.

Sa fie lectura o nobila forma de pierdere de vreme? Sa fie ea, cum spunea un francez, un “viciu nepedepsit” ? Intrebarile se pun, raspunsurile sunt ale fiecaruia din cei care (mai) tin o carte in mana.

Daca acceptam ca lectura ne schimba intr-atat firea si ne face sa semanam mai mult cu cartile pe care le iubim decat cu zestrea dintai, atunci cateva nuantari sunt obligatorii.

Lectura aprofundata nu ne indeparteaza de la ceea ce avem ca matrice morala si spirituala, ci ne adanceste in forme ale eului pe care nu-l putem descoperi altfel decat prin aceste forme de cunoastere. Acel “ alt om” existent in noi in stare nascanda,  iesit din forja marilor lecturi este neindoielnic un om mai bun. Caci prin lectura se intampla ceva paradoxal: nu omul citeste o carte, ci invers, cartea il citeste pe el, il interogheaza, il tulbura, il transforma.

Daca omul are puterea de a exprima ceea ce a citit, el are doar iluzia ca vorbeste despre carte. De fapt, el vorbeste despre sine. Cartea nu devine decat un pretext. Ea nu-si clinteste nicio virgula, e mai tare ca piatra.

Ea devine, metaforic vorbind, dalta cu care Marele Sculptor inlatura ceea ce este in plus, rau, in om. Cartea devine astfel o forta in actiune modelatoare. Fiecare din noi este ceea ce a facut cartea din el. (prof. Viorel Mortu)