FESTIVALUL DE C’ARTE – Silviu Angelescu: Comunicarea electronica este o forma de alienare – nu comunicati cu un om, comunicati cu o fantoma

_DSC0001

Profesorul universitar si romancierul Silviu Angelescu a vorbit astazi la Colegiul National “Gheorghe Munteanu Murgoci” despre schimbarea formelor de comunicare de-a lungul istoriei omenirii si despre faptul ca trecerea de la o forma la alta, care aparent pare o evolutie, presupune, in acelasi timp, si un gen de alienare – mereu alta, dar tot o alienare. Silviu Angelescu a inceput prin a mentiona trecerea de la formele orale de comunicare, la formele scripturale – de la vorbit, la scris -, asa cum a fost descrisa in cartea “Galaxia Gutenberg”, de Marshall McLuhan: “Exista cateva diferente extrem de importante, pentru ca in oralitate, enuntul este sincron cu actul enuntarii. E vorba de un enunt evanescent, care pare sa se stinga, pe masura ce este formulat, in vreme ce in zona scripturala, enuntul este persistent, el ramane dincolo de actul enuntarii si depaseste limitele pe care le impune spatiul si timpul. Putem comunica, in felul acesta, cu oameni care au scris in urma cu 2000 de ani, le putem citi gandurile si asa mai departe.

Comunicare electronica depaseste cele doua modalitati de comunicare, cea orala si cea scripturala, si pare sa lege comunicare orala de cea scripturala. De fapt, nu este asa, iar implicatiile sunt asupra fiintei noastre biologice, pentru ca atata vreme cat avem comunicare orala, informatia  este interiorizata, se depune in noi, e o forma de comunicare care cultiva memoria, pe cata vreme comunicarea scripturala inseamna externalizarea informatiei, informatia ramane undeva in afara si de regula, o pierdem.

In cazul comunicarii electronice, lucrurile se complica. Marshall McLuhan atragea atentia ca trecearea de la comunicarea orala la cea scripturala a fost o forma de alienare, de instrainare a omului fata de propria conditie. Vreau  sa va atrag atentia ca si comunicarea electronica este o alta forma  de alienare, de instrainare fata de propria noastra conditie, pentru ca aveti impresia ca totul se petrece sincron, puteti comunica cu un coleg, dar de fapt, nu comunicati cu el, comunicati cu o fantoma. Nu exista persoana pe care sa o puteti aproxima cat de cat, aveti doar  imagine”.

Intalnirea scriitorului cu elevii este una dintre activitatile desfasurate sub semnul Festivalului de C’Arte Braila 2015.