„Fii avocat în școala ta!”, proiectul care a entuziasmat avocați, elevi și profesori deopotrivă, trece la ediția a II-a

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect care a pornit ca o încercare de a aduce ceva nou în învățământul brăilean și care s-a bucurat de la început de un succes neașteptat chiar și pentru inițiatori. Proiectul, implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România, a fost lansat anul trecut în județul nostru, în baza unui parteneriat instituțional între Baroul Brăila și Inspectoratul Școlar Județean, iar ieri a avut loc lansarea oficială a celei de a doua ediții a acestuia.

Practic, scopul acestui parteneriat îl reprezintă promovarea proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Brăila, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.

După cum sublinia coordonatorul proiectului, avocat Lidia Nicole Dumitrescu, s-a dorit promovarea educației juridice în școli pentru a-i familiariza pe copii cu principalele reguli care se aplică în viața de zi cu zi, dar și pentru a-i informa care sunt drepturile și obligațiile lor în societate. În plus, elevii află și care sunt consecințele sociale pe care le pot suporta prin comiterea unor fapte.

Dumitrescu s-a arătat încântată de răspunsul elevilor la aceste ore de educație juridică susținute de avocați, de interesul arătat de copii și de dorința lor de a continua acest gen de întâlniri și în noul an școlar.

Ea a declarat în cadrul conferinței de lansare a ediției a doua a proiectului că în principal, la orele amintite discuțiile s-au orientat către dreptul penal, respectiv bullying, infracțiuni sexuale și alte infracțiuni în care sunt implicați elevi/ tineri, dar pe parcurs s-a considerat că este util să se abordeze și subiecte legate de dreptul civil:

Decanul Baroului Brăila, avocatul Daniel Emilian Prunău, a spus că a constat că nu doar elevii au arătat un deosebit interes pentru aceste ore de educație juridică, ci și avocații au fost dornici să se implice în proiect:

La rândul său, Bogdan Nicolau, vicepreședintele Tribunalului Brăila, s-a arătat convins de utilitatea orelor de educație juridică în școli și din perspectiva magistratului care a avut de-a face cu cazuri în care erau implicați tineri:

Procurorul Dan Constantinescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, consideră că era timpul ca în școli să se facă și educație juridică:

Directorul Școlii „Al. I. Cuza”, Magdalena Cotlerenco, a emoționat asistența, prezentând câteva dintre comentariile elevilor, dar și profesorilor, după experiența orelor de educație juridică:

Și dacă tot vorbim de a emoționa asistența, finalul conferinței de lansare a fost unul deosebit, asigurat de unul dintre elevii care au participat la orele de educație juridică de la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci” și care vrea să devină magistrat – Raul Ioan Balaban, genul de elev care îi face mândri pe cei care i-au fost profesori:

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns