Fiindcă bazinul de înot al LPS Brăila s-a închis pe perioada vacanței, ca să se facă economie la utilități, Denis Ghionu se pregătește pentru Campionatul Național de juniori la un club SPA, într-un bazin care nu corespunde cerințelor competiționale

Economiile pe care unitățile de învățământ trebuie să le facă la cheltuielile cu utilitățile afectează antrenamentele sportivilor brăileni, iar acest lucru este cu atât mai neplăcut, cu cât unii dintre ei se antrenează pentru competiții importante.

În acest caz, vorbim despre Denis Ghionu, înotător de la CSM Brăila, care în această vară a câștigat medalia de aur la proba de 50 metri spate (tineret) la Cupa României la înot pentru seniori, tineret și juniori, iar anul trecut, la Campionatul Național pentru juniori, tineret și seniori și-a adjudecat titlul de vicecampion național la proba 50 m spate și două medalii de bronz la probele 100 m spate și 200 m spate (juniori).

El se antrenează acum pentru Campionatul Național de juniori care va avea loc în circa 2 săptămâni, însă este nevoit să o facă la Clubul de sport & SPA RaAy, unde plătește zilnic biletul de intrare, ca să înoate într-un bazin care nu respectă cerințele pentru competițiile de profil. Și asta se întâmplă pentru că bazinul acoperit de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) a fost închis pentru o săptămână, pe perioada vacanței.

Directorul CSM Brăila, Anamaria Ioniță Necoară, a declarat astăzi că în vacanța de Paște a discutat cu directorul LPS, Dan Gheorghiță, iar acesta s-a lăsat înduplecat să țină bazinul deschis pentru ca Ghionu să se poată antrena, însă acum n-a mai avut ce face și a acceptat decizia lui Gheorghiță de a închide bazinul pentru o săptămână: „Dânsul este la el acasă și nu face regulile după cum vreau eu. Noi nu plătim chirie și de aceea nu suntem luați foarte în serios, nu avem un cuvânt de spus. De Paște a acceptat foarte greu să țină bazinul închis. Eu nu sunt genul acela care dacă mă dai afară pe ușă, intru pe geam. Dacă dânsul a spus că închide bazinul, antrenorul de înot a luat copii și s-a dus la RaAy”.

Ioniță a mai comentat și că Clubul Sportiv Municipal are probleme în a acoperi cheltuielile cu utilitățile, dar sălile de sport sunt deschise de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, inclusiv în perioada sărbătorilor, fiindcă sportivii au nevoie să se antreneze în fiecare zi și la CSM primează interesul sportivilor. Ea a explicat că la clubul amintit facturile la utilități au fost atât de mari, încât în perioada ianuarie – aprilie s-a cheltuit bugetul pe întreg anul și abia zilele acestea s-au primit bani pentru a plăti restanțele la utilități pe perioada aprilie – septembrie: „Au fost perioade în care n-am avut curent, dar și atunci sala a fost deschisă”.

Ioniță a mai spus că nu consideră că e vorba de rea-voință din partea directorului LPS, care vrea să facă economie la utilități, ci este vorba despre modul în care face acesta management: „Eu nu atac pe nimeni. Ăsta este managementul în LPS de un an de zile încoace.

Și eu pot să închid sala sâmbăta și duminica, la CSM. N-o fac, pentru că eu am făcut sport de performanță și eu m-am antrenat în ziua de Revelion. Din cauza asta n-o fac. Ce fac, fac strict pentru copii, pentru că acel copil, dacă nu se antrenează în ziua respectivă, a pierdut. Și eu când am luat bătaie la concurs, m-am gândit că am luat bătaie pentru că n-am făcut antrenament în ziua respectivă. Probabil că dânsul nu înțelege nevoile pe care le au sportivii pentru că nu au copii la nivelul la care avem noi”.

Întrebată dacă Primăria este cea care plătește cheltuielile pentru funcționarea bazinului de înot de la LPS, directorul CSM a spus că presupune că da și s-a întrebat cum se va mai face economie la utilități când se va da drumul la bazinul olimpic de înot, unde cheltuielile vor fi mult mai mari: „Sunt curioasă ce o să se întâmple dacă se va da drumul la bazinul olimpic, când costurile vor fi de 5 ori mai mari. Ce se va întâmpla atunci? Cu ce bani plătim? Că tot Primăria trebuie să susțină…”.

L-am întrebat astăzi pe primarul Marian Dragomir dacă a cerut conducerii LPS să facă economie la cheltuielile ce țin de bazin (care sunt relativ mari), iar acesta ne-a declarat că nu Primăria plătește cheltuielile de funcționare ale liceului amintit și ca atare, nu există niciun motiv pentru care să-i ceară directorului LPS să facă economii, când e vorba despre funcționarea bazinului.