Finantarea de 4,6 milioane ron pentru reabilitarea Castelului de Apa s-a dus pe apa sambetei
O finantare europeana de 4,6 milioane lei (46 miliarde de lei vechi), este ca si pierduta, pentru ca nu s-a gasit la timp un constructor care sa se angajeze la reabilitarea Castelului de Apa din Gradina Mare. Desi exista finantarea asigurata, desi sunt intocmite toate documentele, desi s-au organizat licitatii pe Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice inca de anul trecut, nu a fost gasita pana acum o firma care sa-si asume responsabilitatea pentru o astfel de lucrare. Penultima licitatie a avut loc anul acesta, in luna mai, insa nu a fost depusa nicio oferta (asa cum s-a tot intamplat pana acum), situatie in care Municipalitatea a trebuit sa reia procedura. Primarul Aurel Simionescu nu mai spera insa mare lucru de la noua licitatie, dat fiind ca si daca s-ar desemna un castigator, acesta ar trebui sa realizeze lucrarea pana la finele anului, in caz contrar, fiind pierduta finantarea. Edilul crede ca nu exista nicio sansa ca o lucrare de complexitatea celei amintite sa fie finalizata pana la finalul anului, astfel incat acesta s-a cam resemnat cu ideea ca s-a pierdut o finantare de 4,6 milioane lei. Simionescu a precizat ca in aceste conditii, Primaria o va lua de la zero si va depune din nou proiectul, in speranta obtinerii unei noi finantari europene, aferente perioadei 2014-2020: “Acum este licitatie, suntem in analiza ofertelor pentru Castelul de Apa. Eu sper ca in cateva zile sa terminam si o sa vedem in ce masura in 6 luni de zile cineva poate sa faca ceva acolo. Eu am o indoiala… Daca nu se reuseste nimic, proiectul va fi redepus pentru finantare pe 2014-2020. Asta este situatia… Am avut proiecte care au inceput in 2011, primele proiecte s-au semnat in 2011 si ultimele s-au semnat in noiembrie 2013, din cauza licitatiilor, contestatiilor, refacerii proiectelor, etc. Acesta, cu Castelul de Apa, este ultimul proiect si fizic, cred eu, lucrurile nu se pot rezolva in 6 luni, nu ai cum sa-l reabilitezi in jumatate de an”.
Precizam ca Turnul de Apa este un monument istoric si din acest motiv, reabilitarea cladirii, care ar trebui transformata intr-un observator astronomic, nu poate fi facuta de orice firma de constructii. Banii provin dintr-o finantare europeana nerambursabila, iar contributia de la bugetul local este de numai 2% din valoarea investitiei. Finantarea europeana ramane insa valabila doar pana pe 31 decembrie 2015, iar daca Primaria ar decide continuarea lucrarilor si dupa data amintita, acestea vor trebui achitate cu bani de la bugetul local.
Castelul de Apa din Gradina Mare, inalt de 35 de metri, a fost dat in folosinta in anul 1912, cand asigura alimentarea cu apa a mai mult de jumatate din orasul Braila. La vremea respectiva, turnul de apa era cea mai inalta constructie de acest gen din Romania. (sursa foto: amfostacolo.ro)
Comment
Tabarac Mihai
10/07/2015
Probabil că sunt bani puțin!,față de complexitatea lucrărilor de reabilitare,mai ales la partea de rezistență,cap.deviz consolidare unde sunt lucrări f.migăloase care necesită pe lângă pricepere,și timp,oameni,bani și materiale.De aici se deduce faptul că 6 luni este un timp.f scurt,dar dacă proiectul nu conține această parte de consolidare,atunci ar mai fi ceva speranță.Eu sunt de meserie constructor,și am curajul să conduc lucrările de reabilitare ale acestei investiții că am mai făcut asta,dar cine pune banii și firma?