FINANTARI EUROPENE PENTRU IMM-URI INTERESATE IN CREAREA SI EXTINDEREA CAPACITATILOR AVANSATE DE PRODUCTIE SI DEZVOLTAREA SERVICIILOR

O noua sansa pentru intreprinzatorii mici si mijlocii interesati sa obtina finantari europene in vederea crearii sau extinderii capacitatilor de productie si dezvoltarii serviciilor: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional 2014-2020, a lansat la finele lunii decembrie Ghidul specific Prioritatii de Investitie 2.2 – „Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor”, in cadrul Axei prioritare 2 – „Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii”.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est  (ADR SE) a organizat astazi la Braila o sesiune de informare cu privire la apelul de proiecte lansat in cadrul POR 2014-2020, oferind celor interesati mai multe detalii legate de obiectivele specifice, actiunile sprijinite cu fonduri, rata de cofinantare acordata, ajutorul de stat, precum si criteriile de eligibilitate si selectie.

Carmen Campean, consultant in cadrul ADR SE, a declarat ca valoarea alocata Regiunii Sud-Est – respectiv judetelor Braila, Buzau, Vrancea, Constanta si Galati – pentru aceasta prioritate de investitii este de 25,70 milioane euro. In plus, ea a precizat ca in cadrul acestui apel, proiectele vor fi depuse exclusiv prin sistemul electronic MySMIS, in perioada 23.02.2017, ora 12:00 – 23.08.2017, ora 12:00.

De asemenea, Carmen Campean a explicat ca solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte sunt societatile constituite in baza Legii nr. 31/1990 sau in baza Legii nr. 1/2005, care se incadreaza in categoria IMM-urilor din mediul urban, sau a intreprinderilor.

Investitiile eligibile pentru co-finantare prin acest program includ: * Investitii finantabile prin ajutor de stat regional; * Construirea, extinderea spatiilor de productie/servicii; * Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Investitiile finantabile prin ajutor de minimis sunt: * Implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii; * Internationalizare (participarea, la nivel international, in afara Romaniei, la targuri, misiuni comerciale, expozitii, in calitate de expozant).

Locul de implementare a proiectului trebuie sa fie situat in mediul urban (inclusiv sate apartinatoare de orase) pentru IMM-uri si in mediul rural, pentru intreprinderile mijlocii. Nu sunt eligibile investitiile localizate in teritoriul acoperit de ITI Delta Dunarii.

Campean a mai spus ca in ceea ce priveste rata de cofinantare acordata in cadrul acestui apel, pentru componenta de ajutor regional, contributia maxima a programului la cheltuielile eligibile finantabile prin ajutor regional pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, in  functie de categoria IMM, este: * 60%, in cazul intreprinderilor mijlocii; * 70%, in cazul intreprinderilor mici si microintreprinderilor.

Carmen Campean a dat si alte detalii pe tema confinantarii: