Finantele Publice brailene furnizeaza pe banda rulanta prefecti si subprefecti

finante-braila-1

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, considera normal faptul ca in ultimii ani, mare parte dintre persoanele luate in calcul sau chiar numite in functiile de prefect si subprefect provin din randul angajatilor Finantelor Publice. Simionescu spune ca acestia au avantajul ca sunt deja functionari publici de grad superior si in plus, faptul ca li se pastreaza locul de munca pe timpul detasarii la Prefectura ii face sa accepte astfel de functii: “Este mai facil, sa spunem asa, pentru ca ei sunt functionari publici si sunt functionari publici de grad superior, de regula. De asemenea, sunt din zona serviciilor deconcentrate, nu din cea a administratiei locale si atunci e mai usoara trecerea aceasta si gasirea unor persoane care pot indeplini pe o durata relativ limitata aceasta functie, mai ales ca vechiul lor loc de munca se pastreaza. Persoanele care isi dau acordul pentru a ocupa un asemenea post spun <<Domnule, intram in spatiul acesta, al Prefecturii, iar daca lucrurile sunt fragile – asa cum vedeti ca sunt, destul de fragile -, atunci ma pot intoarce la locul de munca pe care il am>>”.

Primarul a precizat ca potrivit legii, acest sistem de detasare de la locul de munca, cu prelungirea detasarii din 6 in 6 luni, nu este singurul posibil, pentru a ocupa un post de prefect sau subprefect. Mai exact, cei care au facut studii si au castigat si concursul pentru inalti functionari publici sunt numiti in functiile respective fara detasare.

Pe de alta parte, insa, primarul considera ca  il ultimii ani, la nivel de judet s-a format deja un grup de oameni care au mai fost prefecti sau subprefecti, care fac arte deja din Corpul inaltilor functionari publici si care pot oricand sa preia un post de conducere in Prefectura: ”Suntem inca intr-o in perioada de oarece tranzitie, dar am facut niste pasi, in sensul ca sunt 7-8-10 persoane care, in timp, au fost prefecti, au facut cursurile de inalti functionari publici, care sunt deja in Corpul inaltilor functionari publici si la care se poate apela, atunci cand este vorba de aceasta pozitie. Deci daca si domnul prefect Olteanu o sa-si faca aceste cursuri, doamna Vilcu avea cursurile facute, domnul Popa, care a fost prefect, le avea si dansul… Incet-incet, apare un numar de astfel de oameni la care se poate apela, fara a mai avea nevoie de formatul de detasare  in post”.

Simionescu a mai precizat ca printre persoanele care au absolvit cursuri de inalti functionari publici se afla directorul Iuliana Neagu, din Primarie si directorul Zonei Libere Braila, Florin Mircea.

Amintim ca fostii prefecti Mihaela Marcu si Vasilica Vilcu, precum si fostul subprefect, Catalin Grosu, provin de la DGFP, ca noul subprefect al Brailei, Marius Aurelian Tiripa, este angajat al Finantelor Publice Braila, iar alte cateva nume vehiculate, in timp, ca posibile nominalizari pentru aceste functii, provin din aceeasi zona.