FLORICA LUNGU: DECONTAREA SERVICIILOR PRESTATE DE BONE ESTE O FACILITATE MINUNATĂ, DAR CARE NU POATE FI APLICATĂ

O facilitate minunată, dar care nu poate fi aplicată – este ceea ce spune consilierul municipal Florica Lungu (PND) despre o hotărâre aprobată recent în CLM Brăila, privind metodologia de aplicare a Legii nr. 35/2020, referitoare la acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. Mai exact, este vorba despre ajutoare financiare pe care le primesc persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie.

Potrivit legii amintite, ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:
a) până la 2.100 lei – 710 lei;
b) de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei;
c) de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei;
d) de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei.
Una dintre condițiile impuse benficiarilor este ca aceștia să folosească serviciile unei bone care este o persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale.

Florica Lungu a comentat în cea mai recentă ședință CLM Brăila că la ora actuală, în România nu există astfel de bone și nu există nici firme acreditate, care să instruiască bone, deci Legea 35 nu poate fi aplicată și deci, nici Hotărârea Consiliului Local:  ”Este o Hotărâre minunată, numai că aplicarea ei este imposibilă la acest moment – și nu noi suntem responbsabili, ci Legea 35/2020, care prevede anumite condiții pentru a deveni eligibil, condiții care la momentul actual sunt imposibil de realizat. Și mă refer la două condiții, referitoare la «persoana acreditată ca bonă și care trebuie să aibă curs de calificare ca babysitter și ar trebui să aibă un contract cu o persoană juridică care este acreditată de Ministerul Muncii ca furnizor de prestații sociale pentru servicii de bonă. Dacă nu este angajată la o persoană juridică, atunci persoana respectivă trebuie să aibă un PFA și să fie acreditată de Ministerul Muncii pentru a presta acest serviciu social».

Inițial am crezut că nu văd bine, m-am informat, am studiat listele pe site-ul Ministerului Muncii și nu există așa ceva în țară, care să dețină o asemenea acreditare de servicii de bonă. Am luat legătura cu doamna director Oacea (Nicoleta Oancea, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială – n.r.) și dumneaei mi-a confirmat faptul că nu există așa ceva în toată țara, deci pentru corecta informare a potențialilor beneficiari, aș vrea să cunoască faptul că această Hotărâre nu poate fi aplicată probabil cel puțin un an de acum încolo, până când aceste persoane își vor lua asemenea acreditări”.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) a declarat, la rândul său: „Aveți dreptate, din păcate acesta este cadrul legislativ elaborat la nivel național. Noi facem doar transpunerea acelui cadru legislativ într-o hotărâre de Consiliu Local. Sperăm să apară și procedurile următoare elaborate de Guvern, astfel încât cetățenii să poată beneficia de acest serviciu pe care noi îl aprobăm astăzi”.