Fondul clasei – o moneda cu doua fete

 

ATENTII PROFESORI

*primarul Brailei, Aurel Simionescu, crede ca exista si cazuri in care „contributiile” parintilor sunt binevenite
Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este de parere ca in ultima vreme, in Romania s-a ajuns la „o adevarata nebunie” cu contributiile date la scoala de catre parintii elevilor. Edilul-sef  considera ca atunci cand sumele respective sunt oferite de bunavoie, in urma unei organizari interne a comitetului de parinti si in lipsa oricarei presiuni din partea profesorilor, contributiile respective sunt binevenite. Simionescu sustine ca exista cazuri in scolile brailene in care s-au realizat lucruri frumoase si utile copiilor, cu fondurile adunate de la parinti. Cand este vorba insa despre obligarea parintilor sa dea bani, sau de marginalizarea elevilor care nu aduc sumele cerute, sau cand se discuta despre cadouri scumpe, primarul considera ca se merge deja prea departe: “Daca era un buchet de flori sau altceva, astea sunt alte lucruri, care tin de relatiile noastre omenesti. In momentul in care cadourile acestea s-au tranformat in tot felul de obiecte de valoare, sau cu o valoare foarte mare, de genul laptopuri, bijuterii, excursii in Caraibe, etc, atunci cu certitudine nu se poate tolera. Asta este o chestiune care nu poate sa ramana asa.
Pe de alta parte, stiti ca avem institutia comitetelor de parinti, care sunt foarte active, cu parinti cu posibilitati, care au dorinta de a sprijini scoala si in astfel de parteneriate s-au intamplat lucruri bune, pornind de la revista scolii, premierea copiilor, etc. Acolo unde este o atitudine responsabila, civilizata, cinstita, lucrurile curg normal si exista un impuls pozitiv pe un astfel de tip de sprijin. Cand ne ducem in partea cealalta si conditionam sau marginalizam acei copii care nu pot contribui cu niste bani, atunci singur ca nu este in regula.
Exista diverse formule de contributie din partea parintilor, dar obligativitatea <<dati bani, ca daca nu, o sa vedeti ce o sa vi se intample!>>, nu este in regula, iar alt aspect discutabil este pe ce se cheltuiesc acei bani. Nu este normal sa-i cheltuiesti pe cadouri exagerate – si stiti cum este, ca in chestiunea aia cu bulgarele de zapada, ca <<daca la clasa aia s-a dat asa, la clasa noastra cum sa dam mai putin, noi suntem mai fraieri?>>. Exagerarile de acest tip au condus la o adevarata nebunie. Pui niste copii si niste parinti, cateodata, intr-o situatie jenanta, ca vine ala mic acasa plangand, ca i-a zis doamna ca-l pune in ultima banca, daca nu aduce bani”.