Fostii deportati din Zagna, vecini din copilarie ai lui Gigi Becali, ii spun “La multi ani!”

525033_gigi_becali_cu_catuse_88313800_43329100 10480955_10202130920130202_972714542_o

Urari de bine si amintiri din perioada de deportare, de ziua de nastere a lui Gigi Becali, aflat astazi dupa gratii.

Daca in anii trecuti, Gigi Becali isi sarbatorea ziua de nastere prin petreceri, cu mese imbelsugate si dansurile care l-au facut celebru, astazi, acesta o va petrece dupa gratii, la Penitenciarul Poarta Alba. Printre cei care ii trimit un gand bun lui Becali, aflat intr-o perioada grea a vietii sale, sunt si fostii vecini din copilarie, deportatii din lagarul de munca Zagna Noua, din judetul Braila, unde au fost adusi in anii ‘50 si parintii lui Gigi, impreuna cu alte familii de machedoni. Acolo se nastea, la 25 iunie 1958, cel care avea mai tarziu sa fie cunoscut drept “latifundiarul din Pipera”.

Ion Dobrohatchi, un basarabean in varsta de 70 de ani (foto 2), unul dintre putinii deportati de atunci care a ramas in  Zagna Vadeni si dupa ce lagarul de munca a fost ras de pe fata pamantului, isi aminteste de acele vremuri: “Ne-a luat intr-o noapte, fiecare cu ce a putut sa ia in sacosa, in geanta – la vagoane si ne-a dus la gara Baldovinesti. Cand am venit aici, era pe fiecare strada cate un bat, un indicator: strada1, strada a 2-a…. erau sapte indicatoare, nu era nimic altceva. A venit cineva de la judet si ne-a spus: <<Aici e locul tau de casa >>, <<Aici e locul tau>>. In primul an, in 1951, nu s-au putut face case, fiindca venea iarna, fiecare a stat in bordeie, cum a putut, ca sa iasa din iarna; in al doilea an s-a dat voie sa se aduca stuf si din pamant batut cu scanduri, asa, cu apa, faceam peretii. Si apoi cu paie, cu papura, fiecare cu ce-a avut, si-a facut acoperisul, ca sa inveleasca locuinta. Mergeam ordonat, cu cordon de jandarmi, cum era pe atunci, la Brates, dupa papura, nu aveai voie sa iesi din zona decat cu bilet, cu aprobare. Era si familia Becali, Gigi, Giovani, Ioan, toti erau acolo, in satul de deportati, dar el era mai mic ca mine. Acolo eram de toate natiile, bulgari, romani, rusi, tigani, machedoni, tot ce vrei erau acolo si am stat pana cand ni s-a ridicat deportarea si fiecare a plecat incotro a vazut cu ochii. Eram cu totii in relatii foarte bune, acolo era o adunatura, dar lumea se intelegea extraordinar de bine. Nu aveam garduri, nu aveam nimic, curtile erau fara gard, era numai casa. In 1951 ne-a adus si in 55, prin toamna, s-a ridicat deportarea”.

Sateanul are si amintiri frumoase despre momentele in care, copii fiind, juca fotbal cu Gigi Becali: “Eu aveam 14 ani cand am plecat din lagarul de munca, eram copii, el era mai mic ca mine, nu l-am cunoscut in amanunt, asa, dar am facut scoala impreuna cu Giovani si Ioan, erau cam de seama mea. Ii amintesc insa ca aveam un teren de fotbal, ne adunam noi intre noi, duminica, se faceau meciuri de fotbal, machedonii cu nemtii, sau cu barasabenii, ne jucam…”.

Fostii deportati care l-au cunoscut pe Gigi Becali ii ureaza astazi, de ziua lui, sa fie sanatos si sa poata duce povara comndamnarii pe care o poarta, in aceasta perioada dificila a vietii.