Fostul Hotel Bristol, o bijuterie arhitectonică ajunsă în ruină, va fi tema abordată de o echipă brăileană la ediția din acest an a NOVEMBarh
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 8:00 la 24:00, la București, va avea loc evenimentul #NOVEMBarh, ediția V – Work in progress.
NOVEMBarh este primul hackathon al arhitecților, un incubator de idei și inițiative care reunește comunitatea arhitecților, în care aceștia lucrează în echipe în jurul unei teme alese în zona de proiectare, furnizare de materiale, design interior, urbanism, administrație publică, mediul corporate, mediul universitar, asociații profesionale sau ONG.
La ediția din acest an a NOVEMBarh, celor 300 de arhitecți și invitați din sală li se vor alătura pentru prima dată 60 de participanți online din multe alte locuri din țară și din lume. 30 de echipe vor aborda 30 de subiecte concrete, pentru a găsi cele mai bune soluții.
„La mai bine de 100 de ani de la formarea României moderne, credem că avem nevoie să generăm inițiative concrete, pentru probleme concrete, cu implicare concretă și totul într-o atmosferă în egală măsură intensă și relaxată. Avem nevoie de profesioniști implicați, avem nevoie de cetățeni implicați, avem nevoie de comunități și evenimente interactive, care îi aduc împreună pe oameni în demersuri concrete. NOVEMBarh este o declarație de responsabilitate socială creată de o comunitate proactivă de arhitecți și susținută de parteneri vizionari și de profesioniști implicați”, spun organizatorii.
La ascest eveniment va participa și o echipă din Brăila, cu o temă provocatoare. Descoperă Hotel Bristol este tema propusă și susținută de Asociația Brăileană pentru Educație Civică (ABEC) la #NOVEMBarh.
„Scopul proiectului pilot: Explorarea posibilităților și căilor legale prin care un grup de persoane fizice sau juridice din municipiul Brăila pot sprijini financiar sau prin acțiuni de voluntariat renovarea unui monument istoric din Brăila, Hotelul Bristol.
Obiectiv pe termen lung: Crearea unui parteneriat public-privat pentru sprijinirea proiectelor similare în vederea renașterii Centrului Istoric Brăila.
Etape preconizate:
*expertizarea clădirii, din care să rezulte soluțiile tehnice pentru renovare;
*estimarea bugetului necesar renovării;
*imaginarea mai multor planuri de afacere posibile;
*analiza încadrării în zonă a investiției;
*identificarea posibilităților de colaborare între părțile interesate, inițiatori, proprietari, investitori, comunitate, administrație locală, Direcția de Cultură, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și altele, pentru realizarea proiectului pilot și valorificarea potențialului Centrului Istoric Brăila”, precizează echipa care va susține proiectul.
Clădirea vizată de acest proiect este dintre cele mai frumoase din centrul vechi al Brăilei, de pe strada Mihai Eminescu, a fost construită în 1892, a găzduit inițial Hotelul „Bristol”, iar apoi a devenit Hotelul „Pescăruș”. După Revoluție clădirea a fost revendicată și după finalizarea procesului a devenit proprietate a unei firme private.
(sursă foto – facebook Descoperă Hotel Bristol)