Fostul inspector școlar Canciu, după ce s-a spart buba la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”: „Autoritățile PSD au fost interesate întotdeauna de lucrări foarte scumpe, făcute de mântuială, cu firme de casă abonate pe viață la bugetul Brăilei, lucrări care să fie asumate orbește de conducerile școlilor”

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, actual secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, consideră că Primăria Brăila este responsabilă pentru faptul că în ultimii ani circa 400 de elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclee” au făcut cursuri într-un imobil încadrat oficial în clasa de risc seismic I, fără ca părinții să fie informați cât de gravă este situația.

Subiectul a atras atenția opiniei publice după ce pe 21 februarie, Ministerul Educației a dat publicității lista unităților de învățământ din țară care au imobile încadrate în clasa de risc seismic I și printre acestea se afla și Corpul B al liceului brăilean. Părinții au aflat cu stupoare în ce pericol s-au aflat copiii lor în ultimii ani și unii dintre ei au anunțat ieri conducerea școlii că dacă nu se mută clasele din Corpul B, nu-i vor mai lăsa pe aceștia să vină la cursuri. Ei sunt cu atât mai indignați, cu cât au mai aflat că se știa din anul 2019 că acel imobil este încadrat în clasa de risc seismic I, dar nu li s-a spus adevărul, ci acesta a fost „cosmetizat”, pentru că părinții să nu se sperie prea tare.

Cu toate acestea, ca urmare a faptului că unii pereți puteau fi sparți cu pumnul, iar în sezonul rece se prelingea apa pe aceștia și era mucegai, părinții celor peste 800 de elevi au făcut în noiembrie 2022 o petiție prin care cereau să facă ore în alte locații, unde copiii pot beneficia de condiții civilizate și să fie în siguranță.

Directorul liceului, Gheorghe Antonescu, a cerut atunci Primăriei ajutor în relocarea claselor, dar până acum nu s-a reușit decât alocarea a trei clase, care au fost duse la centrul „Bunici și nepoți”.

În ceea ce-l privește, viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a recunoscut că Municipalitatea știa din 2019 de situația reală de la liceu, dar a spus că potrivit legii, nu se pot aloca bani pentru consolidarea sau reabilitarea unui imobil în care funcționează unități de învățământ decât dacă școala respectivă face o cerere oficială, însoțită de documentația DALI în care se precizează ce lucrări sunt necesare și care sunt costurile estimate ale acestora. Jantea Crican a afirmat că liceul nu a făcut nicio cerere de acest tip și n-a prezentat niciun DALIm deci nu i se puteau aloca bani de la bugetul local.

În acest context al declarațiilor făcute în cursul zilei de ieri de cei implicați în chestiune, profesorul Cătălin Canciu spune că Primăria, în calitate de proprietar al clădirii, era obligată să se ocupe de consolidarea clădirii și consideră că nu este corect faptul că aceasta pasează vina pe conducerea Liceului de Arte „Hariclea Darclee”.

Canciu, care a fost inspector școlar general până în vara anului 2019, spune că a avut discuții cu directoarea de atunci a liceului amintit și aceasta era convinsă că Primăria îi va aloca banii necesari pentru rezolvarea problemei, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Corpul B al Liceului de Arte «Hariclea Darclee» este încadrat oficial în clasa de risc seismic I, după cum a anunțat Ministerul Educației, într-o listă dată publicității pe 21 februarie 2023. Culmea, Primăria Brăilei, proprietarul clădirii și implicit, cel care poate finanța orice investiție de acest gen, a știut de această situație încă din anul 2019, când s-a efectuat o expertiză în acest sens. Însă, după cum ne-am obișnuit, reprezentanții Primăriei nu au făcut nimic, pasând motanul în curtea liceului, că așa este mai comod, să ne ascundem după diverse pretexte. Când facem însă o mărgică, ieșim cu surle și trâmbițe să ne lăudăm, că PSD a făcut și dres!

Acest Corp B, cândva un internat, a fost transformat după anul 1990 în clădire a Liceului de Arte «Hariclea Darclee». Nu s-a ținut cont că spațiile care serveau ca săli de clasă erau improprii procesului didactic, fiind reduse ca suprafață, că ferestrele sunt mici, zgârcite în a oferi lumină naturală și sunt dispuse de o parte și de alta a unui holișor în care nu încap două persoane una lângă alta. După montarea tâmplăriei PVC, umezeala și igrasia au întregit tabloul trist. Pe autoritățile locale nu le-a interesat acest aspect. Deviza «Merge și așa!» funcționeză foarte bine la «gospodarii» Brăilei.

Este extrem de grav ca la 4 ani de la încadrarea clădirii în clasă de risc seismic I, tu, autoritate publică, în cunoștiință de cauză, să nu faci nimic, să nu cauți o soluție, mai ales că este vorba de câteva sute de copii care au efectuat cursuri în tot acest timp, cu mucegai, umezeală, cu evidența unui pericol iminent.

Autoritatea publică a spus și spune mereu public că este gata să aloce bani pentru școli, dar solicită un lung șir birocratic de hârtii, inclusiv Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI), care are costuri considerabile și nu este la îndemâna unei unități școlare, mai ales că pentru toate consolidările, investițiile și reparațiile capitale cheltuielile se pot face doar din finanțarea complementară asigurată de… cine altul decât bugetul local.

Adevărul este unul singur: autoritățile PSD au fost interesate întotdeauna de lucrări foarte scumpe, făcute de mântuială, cu firme de casă abonate pe viață la bugetul Brăilei, lucrări care să fie asumate orbește de conducerile școlilor.

Despre inacțiunile autorităților locale în acest caz mai știu ceva: tot în anul 2019, cel puțin până în august, cât am fost inspector școlar general, directoarea Liceului de Arte de la acel moment a discutat cu autoritățile locale și era foarte optimistă, spunându-mi personal că s-a agreat și convenit ca acest corp B să fie reconstruit!! Eu i-am zis, la acel moment, să nu se bucure prea repede, că ar fi o minune să se întâmple așa ceva și uite că am avut dreptate!

Acum citesc în presă că părinții nu vor să-și mai lase copiii să facă ore în condițiile semnalate. Mai mult, au declarat că au făcut în noiembrie 2022 o petiție către Primărie pentru relocarea elevilor, dar evident că nu s-a întâmplat nimic. În octombrie 2022, actualul director a făcut la Primărie o solicitare de relocare a copiilor, demers început cu trei săli de clasă la Centrul «Bunici și nepoți». Trei săli de clasă! Un liceu cu un astfel de profil nu se poate reloca împrăștiat prin tot orașul, prin diverse spații, să vii să spui: «Gata, mi-am făcut treaba, m-am spălat pe mâini!».

Primarul, cel care le știe de altfel pe toate, nu înțelege că activitatea unui astfel de liceu se desfășoară într-un ansamblu, iar copiii și profesorii nu pot fi plimbați dintr-o locație în alta, până la epuizare. Atât poate autoritatea publică locală, administrația PSD, atât poate și vine mereu cu scuze lamentabile. Domnule primar, puteți dormi?”.