Fostul inspector școlar general Cătălin Canciu: „Gala de Excelență a Comunității Brăilene a fost o campanie electorală mascată, cu premianți agreați de PSD. Aș putea paria că dacă eram în fruntea ISJ, nu exista niciun premiu pentru Inspectoratul Școlar”

Cătălin Canciu (PNL), secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, fost inspector școlar general al Brăilei, mulțumește public pentru premiile acordate Inspectoratului Școlar Județean la recenta Gală de Excelență a Comunității Brăilene.

În contextul în care, potrivit organizatorilor, în evaluarea performanțelor aplicanților s-au luat în considerare activitățile care s-au desfășurat pe raza județului Brăila în intervalul 1 octombrie 2019 – 1 decembrie 2022, iar el a condus ISJ Brăila până în luna august a acestui an,  Canciu consideră că o parte din meritul pentru premiile acordate ISJ Brăila (premiul I la categoriile Educație și Mediu, precum și Premiul de Popularitate) îi aparține și lui.

Într-un comunicat dat publicității fostul șef al ISJ afirmă că a aflat că ar fi existat o invitație și pe numele lui la evenimentul amintit, dar aceasta „s-a pierdut pe drum”. Canciu mai spune că nu l-a deranjat faptul că nu a mai primit invitația, fiindcă Gala de Excelență a Comunității Brăilene a fost „o campanie electorală mascată, cu premianți agreați de PSD”: „În cadrul Galei de Excelență a Comunității Brăilene, ediția a doua, s-au acordat zeci de premii, iar Premiul de popularitate și l-a adjudecat Inspectoratul Județean Școlar Brăila.

Este cu adevărat remarcabilă această recunoaștere publică, având în vedere munca desfășurată în echipă la ISJ, o instituție pe care am condus-o până nu demult și pe această cale, le mulțumesc tuturor colegilor pentru abnegația cu care și-au făcut treaba.

Am aflat, pe surse, că am fost invitat la această Gală, dar se pare că invitația s-a pierdut pe drum, la fel ca celebra «Scrisoare pierdută» a lui Caragiale. Destinatarul, cel care a coordonat educația din Brăila cu rezultate foarte bune, timp de peste șase ani, nu a reușit să intre în posesia invitației, dar nu s-a supărat. Nu s-a supărat, pentru că această Gală nu a fost altceva decât o campanie electorală mascată, cu premianți agreați de PSD.

Pentru obținerea unui astfel de premiu este nevoie de supunere tacită, bună purtare și fermoar la gură, «abilități» pe care eu, în mod evident, nu le am. Aș putea să pariez că dacă eram în fruntea ISJ, nu exista niciun premiu. E greu să recunoști munca unui om pe care nu-l agreezi și nu-l suporți la propriu.

Chiar și așa, țin să le mulțumesc pentru premiul acordat Inspectoratului Județean Școlar Brăila domnilor Marian Dragomir (primarul Brăilei, PSD -n.r.) și Francisk Chiriac (președintele CJ Brăila, PSD – n.r.), cei doi ctitori contemporani ai Brăilei.

Mulțumesc pe această cale și PSD, care a dus comunismul pe culmi de glorie la Brăila. Sub deviza «Doar ai noștri», cei doi șefi ai administrației locale, deși încearcă să se ascundă ca o fată mare în spatele justificării că erau puberi la Revoluție, demonstrează pe zi ce trece că au avut profesori buni și că sunt supercalificați pentru a primi «Premiul de excelență în promovarea comunismului».

Voturile pentru acordarea premiilor în cadrul Galei de Excelență a Comunității Brăilene au fost cerute de cei care erau în cursă, dar întrebarea este cine a făcut parte din juriu și care au fost criteriile de jurizare?! După cum spunea Iosif Stalin, un părinte de bază al comunismului, «Nu contează cine votează, contează cine numără voturile».

Gala de Excelență a Comunității Brăilene, la fel ca și Gala de Excelență în Educație, a fost transformată de șefii administrației locale într-o spumoasă campanie electorală de făcut poze și de cules aplauze, cu scenarii bine gândite, semn că cei doi ctitori au schimbat strategia și vor să demonstreze că sunt oameni simpli, din popor. Diferența este că în timp ce trei sferturi dintre brăileni câștigă salariul minim pe economie, în Palatul Administrativ salariile încasate, cel puțin ale directorilor de departamente, sunt de 5-6 ori mai mari.

Evident că printre cei premiați se află și oameni de calitate și de bună credință, nu am nici cea mai mică intenție ca aceștia să se simtă lezați, chiar mă întristează gândul că au fost victime colaterale în aceste jocuri politice și sunt convins că au fost introduși pe liste tocmai pentru a da valoare și greutate evenimentului”.