Frate Canciule, pleacă în concediu! Mai du-te o tură în străinătate! Fă-ne un bine tuturor și du-te undeva unde nu este rețea de internet, ca să nu mai poți spune/ scrie bălării!

Faptul că inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), „n-a reușit să-și ia concediu de câțiva ani” – cele cinci excursii în străinătate din acest an au avut un program prea încărcat și nu i-au permis să se relaxeze, așa că nu se pun – începe să se vadă. Dacă ne întrebați pe noi, Canciu ar trebui să-și ia urgent concediu, fiindcă epuizarea își spune cuvântul. Inspectorul școlar general a intrat în faza „dacă tăcea, filosof rămânea” și n-ar fi bine pentru el să-și înceapă mandatul de secretar de stat în Ministerul Educației sau în Ministerul Culturii într-o astfel de perioadă nefastă, în care nu e conștient ce spune.

Ieri s-a plâns într-o conferință de presă că n-a mai avut un concediu de ani de zile, fiindcă muncește neobosit la Inspectoratul Școlar. O muncă epuizantă, dovadă că în prima jumătate a acestui an aproape că n-a fost lună să nu bifeze o ieșire în străinătate, în care „s-a simțit binecuvântat” în Italia, Belgia, Turcia, Portugalia și Islanda.

Azi și-a adus aminte de un biciclist care a murit luna trecută accidentat de o automacara și de un brăilean care a căzut anul trecut de pe Podul Apollo, pentru că lipsea balustrada de protecție și ne-a trimis un comunicat în care acuză conducerea Primăriei Brăila de faptul că nu a făcut piste pentru bicicliști și că există găuri în asfalt, după care concluzionează stupefiant: „Se moare în Brăila, domnule primar Dragomir!”.

Frate Canciule, pleacă repede în concediu! Mai du-te o tură în străinătate, de data asta ca geograf! Fă-ne un bine tuturor (inclusiv ție) și du-te undeva unde nu este rețea de internet, fiindcă e grav dacă pornești de la lipsa pistelor de biciclete și ajungi la „în Brăila fiecare este pe cont propriu și nimeni nu își asumă responsabilitatea tragediilor care se produc, norocul fiind singurul care îi păzește pe brăileni de vreo nenorocire”! Nu mai zic că e grav că scoți azi capul de la cutie, după ce-ai comis-o ieri așa cum ai comis-o! E semn că ai nevoie urgentă de odihnă!

Pentru cine este interesat de firul logic care duce de la lipsa pistelor pentru biciclete la „indiferența administrației Dragomir ucide oameni”, iată și comunicatul de presă transmis de Cătălin Canciu: „Un brăilean a fost accidentat mortal de o automacara, în timp ce mergea cu bicicleta pe o stradă din centrul municipiului! Evenimentul s-a produs luna trecută, dar știrea a trecut ușor, ca și când astfel de accidente ar fi o «normalitate» în Brăila. Acest accident, ca multe altele în care sunt implicați bicicliști, aduce în atenție un subiect ignorat ani de zile de primarul Dragomir și anume lipsa pistelor pentru bicicliști, cea mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic.

Pe lângă faptul că nu au benzi speciale de circulație, bicicliștii mai trebuie să se ferească în trafic și de automacarale!! Rog autoritățile să îmi răspundă ce căuta acea automacara, despre care înțeleg că aparține unei cunoscute firme de construcții, fix pe o stradă din centrul Brăilei.

În Brăila au loc foarte multe accidente în care sunt implicați bicicliști, unele sunt ușoare, iar altele grave sau chiar mortale. Numărul exagerat de mare de accidente în care au fost implicați bicicliști, produse anul acesta, i-a determinat pe polițiștii brăileni să organizeze acțiuni de prevenire. Astfel de acțiuni sunt foarte bune, dar ele nu pot înlocui o infrastructură care lipsește pe șoselele din Brăila și care pune în pericol siguranța acestor participanți la trafic.

Regulile de circulație spun că, în cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi destinate bicicletelor, acestea pot fi conduse pe marginea străzii. În Brăila marginile șoselelor sunt adevărate capcane, pentru că sunt pline de gropi, au asfaltul vălurit, existând pericol de dezechilibrare, șinele de tramvai nu sunt la nivel cu asfaltul, gurile de canal sunt prost astupate sau chiar deloc, toate acestea fiind probleme reale, care pun în pericol viața bicicliștilor.

Singura așa-zisă pistă pentru biciclete este, de fapt, o simplă alee din Parcul Monument, pe care s-au trasat niște dungi pe o lungime de 450 metri și care a primit, cu mare emfază, în 2014, titulatura de «pistă pentru biciclete». Despre amenajarea de piste pentru biciclete pe trotuare nici nu poate fi vorba, pentru că unele au fost atât de îngustate, pentru a face loc parcărilor, încât abia mai încap două persoane în același rând pe stradă.

Și, precum bomboana de pe colivă, neinspiratul primar Dragomir a pus direct pe carosabil, în zone intens circulate, ghivece uriașe cu flori, o idee total nepotrivită pentru traficul din oraș. Degeaba a fost plecat în Turcia, s-a dus doar să se plimbe, că nu a venit de acolo cu nicio idee modernă, una care, eventual, să ne lase cu gura căscată. Îi sugerez, când mai pleacă peste graniță, să se uite cu atenție cum este gospodărit un oraș și să pună în practică acele idei, pentru că nu este o rușine.

În Brăila, pietonii circulă pe unde pot, pe spațiile verzi sau printre copaci, iar bicicliștii fac slalom în trafic, încercând să-și salveze viața; asta înseamnă siguranță, respect și confort în orașul condus de primarul Dragomir! Mai grav este că această indiferență a administrației Dragomir duce la producerea unor evenimente tragice, cu pierderi de vieți omenești.

Se moare în Brăila, domnule primar Dragomir! Se calcă în gropi la tot pasul și se moare, așa cum a murit și acel brăilean care a căzut, anul trecut, de pe Podul Apollo, pentru că lipsea balustrada de protecție. Omul s-a împiedicat în găurile din trotuar și a căzut în gol, neavând nicio șansă de supraviețuire. Încă un eveniment tragic, care a fost acoperit de tăcere și nepăsare. Așa cum un copil a căzut, în urmă cu două luni, într-o canalizare fără capac – un alt caz peste care s-a lăsat tăcerea și lipsa de asumare.

Concluzia este că în Brăila fiecare este pe cont propriu și că nimeni nu își asumă responsabilitatea tragediilor care se produc, norocul fiind singurul care îi păzește pe brăileni de vreo nenorocire”.