Furturi, loviri, talharii, distrugeri si amenintari – raportate in scolile brailene
Potrivit unui raport al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Braila, in anul scolar 2014-2015, au fost sesizate 54 de infractiuni in zona unitatilor de invatamant brailene, cu una mai putin decat in anul scolar precedent – exact cat era nevoie, ca sa se raporteze oficial o scadere a nivelului infractionalitatii in scoli.
“Cele 54 de infractiuni sunt localizate astfel: in mediul urban 46 (in scadere cu 4 infractiuni) si in mediul rural 8 (in crestere cu 3 infractiuni). Din totalul celor 54 infractiuni sesizate, 47 (87,03%) s-au comis in incinta unitatilor de invatamant si 7 (12,97%) in zona adiacenta. Ponderea cea mai mare din totalul infractiunilor sesizate (72,95%) a fost reprezentata de cele de furt (42,59%) si loviri si alte violente (30,36%). In ceea ce priveste participarea la savarsirea faptelor penale sesizate, s-a constatat o crestere a numarului de autori de la 30, la 42”, se arata in raportul semnat de presedintele ATOP Braila, Ionel Avram.
Precizam ca potrivit documentului amintit, printre infractiunile inregistrate in unitatile de invatamant brailene in anul scolar 2014-2015 s-au aflat, pe langa furturi si loviri, infractiuni de talharie, distrugere, amenintare si port fara drept a obiectelor periculoase (cel mai probabil, cutit).
Printre cauzele savarasirii acestor fapte penale, prima mentionata in document este aceea ca “serviciul de paza nu este asigurat la toate unitatile de invatamant, fapt ce a permis accesul in incinta unitatilor scolare a altor persoane decat cele autorizate”.
Amintim ca acelasi raport ATOP arata ca din cele 300 de unitati de invatamant preuniversitar din judetul Braila, circa 200 nu au asigurate paza.