FUSEA: ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI SĂNĂTATE SE TRATEAZĂ LUCRURILE CU DUBLĂ MĂSURĂ: BUGETARII PRIMESC SPORURI PE ÎN CONTEXTUL COVID, IAR ANGAJAȚII DIN MEDIUL PRIVAT NU PRIMESC NIMIC

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, Ștefan Fusea, atrage atenția asupra discriminării la care sunt supuși angajații din sectorul privat, comparativ cu cei care lucrează la stat, în învățământ și sănătate. Mai exact, Fusea face referire la faptul că bugetarii din domeniile amintite primesc sporuri salariale substanțiale în contextul crizei COVID-19, în timp ce angajații din privat care lucrează în învățământ și sănătate nu primesc nimic.

În acest context, Ștefan Fusea consideră că ar fi de dorit ca Guvernul să acorde acele sporuri și pentru domeniul privat, fiindcă riscurile de îmbolnăvire sunt aceleași:  „Noi nu ne ridicăm unii împotriva altora, ci sesizăm o problemă. Salariații de la stat, bugetarii, cei din sectorul de sănătate – și tot respectul pentru ei -, precum și cei din învățământ primesc niște sporuri acum, în contextul situației cu COVID-19. Întrebarea este: în aceleași sectoare de sănătate și învățământ, dar în mediul privat, le dă cineva ceva?

S-a creat o presiune pe antreprenor, ceea ce nu este normal; dacă statul acordă un spor , o facilitate asistentei medicale de la spitalul din Făurei, să spunem, de ce nu ar acorda același spor și asistentei de la un spital privat? Adică se tratează lucrurile cu dublă măsură… Și acolo, la privat, e tot o asistentă și lucrează în aceleași condiții de risc.

Același lucru se întâmplă și în cazul unei școli sau grădinițe private. Se fac diferențe și asta pune presiune pe antreprenor, că vine angajatul și zice: «Domnule, dar acest angajat de alături, de la grădinița de stat, primește spor de 25%, iar eu nu primesc nimic, deși lucrăm în aceleași condiții!».

Ar trebuie să se aplice niște măsuri în mod unitar pentru cei care lucrează în același sistem, că nu discutăm despre o diferență între cel care lucrează în domeniul feroviar și cel care lucrează în sănătate, ci se fac diferențe între două asistente sau două persoane care lucrează în învățământ”.