FUSEA: SALARIAȚILOR CARE SUNT TRIMIȘI ÎN ȘOMAJ TEHNIC LI SE RECUNOAȘTE VECHIMEA INTEGRALĂ ÎN MUNCĂ, DAR LI SE PLĂTEȘTE DOAR 75% DIN CONTRIBUȚIA LA FONDUL DE PENSII

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, Ștefan Fusea, solicită Guvernului să modifice Ordonanța de Urgență ce reglementează șomajul tehnic în perioada pandemiei și să asigure plata integrală a contribuției la fondul de pensii pentru cei aflați în șomaj tehnic, precum și pentru cei care lucrează cu program de 4 ore.

Fusea ne-a declarat că această problemă a fost ridicată de unii dintre angajații care au fost trimiși în șomaj și care au aflat că pe perioada respectivă nu li se plătește integral contribuția la fondul de pensii: „A apărut acel progam de șomaj tehnic cu plata a 75% din salariu. M-am interesat și nu prea știe nimeni să-mi răspundă acum, dar din ce am aflat, lucrurile stau așa: toți salariații vor beneficia de vechime integrală în muncă, chiar dacă au fost în șomaj tehnic. Problema este că nici acești oameni și nici cei care lucrează cu program de 4 ore nu beneficiază de contributivitatea totală la pensie. Adică lor li se plătește contributivitate în proporție de 75% și asta se va aduna la contribuția omului la fondul de pensii.

Ceea ce solicităm noi Guvernului este să modifice Ordonanța pe care a dat-o referitor la acest program și să se prevadă că statul va acoperi acea diferență de contributivitate, restul până la 100%, pentru că nu este nici vina antreprenorului și nici vina angajatului că activitățile au fost închise și angajații au fost trimiși acasă. Trebuie să se înțeleagă că oamenii trebuie să beneficieze de contributivitate totală pentru pensie, pentru că acest program probabil că va dura un an și o asemenea perioadă contează, când e vorba despre contribuția omului pentru pensie. Sunt foarte mulți salariați aflați în pragul pensiei și îi afectează.

Nu a sesizat  nimeni acest lucru, nu l-am auzit niciodată nicăieri, dar l-au sesizat salariații care au venit către noi și au spus: «Bun, pe mine m-ați dat în șomaj tehnic, înțeleg că s-au oprit acitivitățile, dar eu cu pensia ce fac?». Deci omul simplu ne-a deschis ochii cu această întrebare și ne-a făcut să ne interesăm cu privire la acest subiect, iar rezultatul a fost să constatăm că acest lucru nu este reglementat”.