Gălățenii indignați de prețul exagerat al serviciilor de apă și canalizare (locul 2 pe țară) au protestat în fața Companiei Apă Canal. Autoritățile brăilene sunt indignate că Galațiul ne-a luat-o înainte (suntem pe locul 5 pe țară) și promit că la următoarea majorare o să vadă Galațiul cine e primul
În timp ce brăilenii plătesc cel mai scump tarif la apa potabilă din țară și-și varsă amarul pe rețelele de socializare, iar PNL Brăila strânge semnături pentru o acțiune în instanță pe această temă, gălățenii, care au picat pe locul doi din punct de vedere al prețului la serviciile de apă potabilă – canalizare au trecut de la vorbe la fapte. Unii s-au limitat la a-și vărsa oful pe rețelele de socializare, comentând în fel și chip – inclusiv în acel fel care nu poate fi reprodus – majorarea substanțială a prețurilor la serviciile de furnizare a apei potabile și la cele de canalizare; alții, cu sânge în instalație, s-au adunat în fața Companiei Apă Canal Galați, ca să-și exprime prin viu grai nemulțumirile în fața conducerii acesteia. În plus, gălățenii și-au anunțat intenția de a organiza un protest autorizat, în fața Primăriei.
Ce le-au spus cei de la Apă Canal Galați cetățenilor indignați de sumele pe care le plătesc pentru serviciile amintite (9,05 lei/mc apă potabilă, cu TVA și 6,79 lei/mc pentru serviciile de canalizare-epurare, cu TVA)? Că Apă Canal Galați face lucrări de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare în județ, pe un proiect cu finanțare europeană în valoare de 500 de milioane de euro, din care cofinanțarea suportată de companie, de 30 de milioane de euro, a fost asigurată prin contractarea unui împrumut care trebuie returnat.
Nimic nou pentru noi, brăilenii, cărora cei din administrația locală ne-au spus aceleași lucruri, cu mici variațiuni în dreptul sumelor – respectiv proiectul realizat la Brăila în cadrul POIM este în valoare de 1,38 miliarde de lei, acoperit în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar CUP Dunărea Brăila contribuie cu 6%, bani cu care CUP s-a împrumutat de la BERD. Mici modificări sunt și la tarifele percepute la Brăila: 9,67 lei/mc la apa potabilă și 5,28 lei/mc la canalizare-epurare, ambele cu TVA inclus.
Județul Brăila se află locul 1 în topul național, cu cea mai scumpă apă potabilă și pe locul 5 în topul național al tarifelor la serviciile cumulate de apă-canal. La tariful cumulat la apă-canal, gălățenii ne-au luat-o înainte (locul 2 în topul național), dar suntem siguri că administrația județeană brăileană nu va lăsa lucrurile așa, că nu am ajuns să fim noi în urma gălățenilor, când e vorba de apă și diverse chestii din canal! Las’ că vine ea următoarea majorare a tarifelor și le arătăm noi atunci gălățenilor!
Din fericire, noi avem un președinte al Consiliului Județean (Iulian Francisk Chiriac) cum altul nu-i nici în Galați și nici în toată țara – un om căruia îi pasă de comunitatea pe care o conduce și care este capabil să le dea o soluție celor care consideră că tarifele practicate pentru apa potabilă sunt exagerate: „Beți apă direct din Dunăre, dacă nu vă convine!”.
Nu va mai curge multă apă pe Dunăre până când vom avea alegeri locale și atunci o să-l întrebăm pe domnul președinte dacă le face aceeași recomandare brăilenilor sau i-a venit vreo idee mai bună.
L-am întreba mai devreme de alegeri, dar n-a mai făcut o conferință de presă de nici nu mai ținem minte când. De pe vremea când funcția de președinte PSD Brăila nu i se urcase la cap, din simplul motiv că încă nu-i fusese dată. Și am fost atenți la formulare: el n-a obținut funcția de președinte PSD Brăila, ci a primit pe tavă funcția de președinte PSD Brăila. Poate de-aia nu știe ce să facă cu ea, pardon de cacofonie.