Gheorghiță (PNL): Ne dorim ca muzeele să fie vizitate de un număr cât mai mare de copii. Se pare că ușile muzeelor nu sunt deschise de copiii noștri

Consilierul Florin Gheorghiță (PNL) militează pentru încurajarea copiilor în a vizita muzeele din municipiu, mai ales că în Brăila sunt mai multe astfel de spații muzeale cu exponate diverse, care pot constitui puncte de interes pentru cei mici.

Gheorghiță a făcut această propunere astăzi, în cadrul ședinței CLM Brăila, la discuția legată de Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pe anul 2021: „Un prim amendament pe care-l am l-am intitulat eu «Muzeele copiilor». Ne dorim ca și muzeele să fie vizitate de un număr cât mai mare de copii, pentru că simțim această nevoie și se pare că ușile muzeelor nu sunt deschise de copiii noștri. M-am gândit să targetăm ca și public țintă în primul rând elevii cu rezultate deosebite, din numărul de 27.000 de elevi din municipiu. M-am gândit să fie oferite facilități pentru 1000 de elevi, plus 2000 de elevi cu posibilități materiale limitate. Ar fi un total de 3000 de elevi care să aibă acces la unitățile muzeale de pe raza municipiului Brăila. Am numărat, ar fi cam 11 locații, la un preț mediu de 2 lei/elev; la 3000 de elevi ar fi un buget de 66.000 lei anual”.

Primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), a comentat: „Propunerea este una bună, doar că muzeele nu aparțin Primăriei municipiului Brăila, ele aparțin CJ. Din informațiile pe care le am eu, se organizează împreună cu școlile și liceele anumite vizite la muzeu, nu știu să vă spun exact la ce tarif. Mai știu, de asemenea, că unele dintre aceste vizite la muzeu sunt cu titlu gratuit. Și mă întreb: de ce să plătim, atunci când se pot face vizite gratuite pentru elevi?”.

„Aveți dreptate, domnule primar, dar știm că este realizată o asociere între CJ și Primăria Brăila și în plus, contextul actual nu permite, din cunoștințele mele, vizitele în grupuri organizate. De aceea am venit cu această propunere ca și elevii, pentru a respecta distanța socială, să vină în grupuri mai mici, nu organizate cu unitatea de învățământ.”

„Noi vă propunem altceva: vă propunem ca elevii să vină în grupuri mai mici, organizate prin intermediul unităților de învățământ, astfel încât aceștia să aibă gratuitate la muzee. Într-adevăr, noi avem un parteneriat în domeniul cultural cu cei de la CJ, dar parteneriatul respectiv nu presupune costuri pentru nicio instituție, ci sprijin reciproc, astfel încât să ne punem la dispoziție resursele – și mă refer aici la clădiri, scenă, aparatură -, pentru a ne susține reciproc cu titlu gratuit. Și eu cred că trebuie să rămână în continuare la fel și elevii să poată avea acces gratuit la muzeu”.

„Este excelent. Rugămintea este dacă putem, și cu ajutorul CJ și a Inspectoratului Școlar, să încurajăm elevii să deschidă porțile muzeelor”.

„După ce o să se finalieze ședința CLM Brăila o să avem o discuție cu directorul interimar al Muzeului Brăilei și ulterior sper să o concretizăm cu cel care va câștiga concursul final, astfel încât parteneriatul Primăriei cu cei de la CJ să poată fi extins și pe zona de muzee fără costuri”, a mai spus Marian Dragomir.

(sursă foto: facebook – Muzeul Brăilei „Carol I”)