Gloante… in curtea Bibliotecii!

o

Nu, nu este vorba despre o reglare de conturi ce a avut loc in curtea Biliotecii Judetene!  Este cel de-al patrulea eveniment din cadrul initiativei TMF Independent, de data aceasta desfasurat intr-un spatiu neconventional, in curtea Bibliotecii Judetene ‘’Panait Istratia’’ din Braila.

Este vorba despre spectacolul ‘’Bullets over Lipscani’’, in regia lui Eugen Gyemant, spectacol inspirat din volumele de proza ale lui Woody Allen ‘’Without Feathers’’ si ‘’Getting Even’’. Insusi titlul ne trimite la Woody Allen, mai exact la faimosul sau film‚ ”Bullets over Broadway’’. Poate va intrebati daca am regasit umorul fin al lui Woody Allen in piesa. Desigur: savuros, ironic, mai profund decat la prima vedere, plin de replici subtile si vii.

 Actorii Smaranda Caragea, Dan Radulescu si Catalin Babliuc reusesc un lucru extraordinar: sa ne faca sa radem de la inceputul pana la sfarsitul spectacolului (chiar daca, pe alocuri mai amar…).

Piesa pare accesibila, la prima vedere, dar e mai mult decat atat: avem un rabin, un ateu, un sergent, pe Papa, toti aflati in cautarea lui Dumnezeu; fetisurile intelectuale legate de  Jean-Paul Sartre, Spinoza, Descartes, Dostoievski, Heidegger sunt de un umor nebun; chiar si Moartea isi face aparitia… Jocurile de cuvinte, schimburile de replici sunt extrem de savuroase, fine, iar pe ici-pe colo apar si personaje autohtone, care aduc originalitate, capteaza atentia si acccentueaza ironia:

‘’Nevasta-mea e grozava, nu ma intelege gresit. Dar nu accepta sa-l discute pe Patapievici cu mine! De cate ori mi se face pofta, o sun pe Flossie, matroana. Are un master in literatura comparata. Eu o sun, imi dau un nume fals, si ea imi trimite o intelectuala pe la mine’’.

Planurile se intrepatrund, linia intre ironie, pamflet si observare sociologica fiind foarte fina. Piesa iti induce o stare de spirit extraordinara, dar dupa ce trece euforia, raman totusi niste intrebari. Printre intrebarile aparute, cel putin in cazul meu, sunt si: ‘’Oamenii chiar il cauta pe Dumnezeu si oare chiar sunt pregatiti sa se confrunte cu adevarul, indiferent care ar fi acesta?’’; ‘’Suntem pregatiti pentru o societate ‘’ideala’’, in acceptiunea personala a fiecaruia dintre noi?’’, ‘’Cat de departe vom ajunge in a plati pentru diverse servicii sau emotii?’’ si multe la fel.

Sper ca si cei prezenti la spectacol (veniti in numar foarte mare – motiv de mare bucurie pentru mine – au simtit frumos, atat in timpul spectacolului, cat si dupa, pentru ca, am mai spus-o si o repet: Merg la Teatru pentru emotie si poveste. (Cristina Iordache; foto: Cornel Cratineanu)