Grădina Edenului brăilean – despre minunății prezentate-n poze și tragicele lor metamorfoze
Știți cum își pun unii pe rețele de socializare, la profil, niște fotografii din vremuri imemoriale ale vieții lor sau modificate cu filtre în asemenea mod, că nici tu, care-i cunoști, nu-i mai recunoști?
Ei, am senzația că și primarul Brăilei, Marian Dragomir, face la fel când e vorba de proiectele pe care ni le prezintă: pozele pe care ni le arată sunt minunate, dar suntem deseori surprinși cât de mult au fost editate, atunci când ne confruntăm cu trista realitate.
Dragomir ne anunță periodic, cu mare entuziasm, câte un nou proiect care va revoluționa viața brăilenilor, ceva deosebit, ce nu s-a mai văzut, că el nu face niciodată lucruri mediocre.
Unul dintre aceste proiecte viza, cităm, „transformarea spectaculoasă” a terenului din spatele Muzeului Brăilei, care după ce se va fi ocupat Dragomir de el – prin intermediul firmei Concivia -, urma să devină „unul dintre cele mai frumoase spatii verzi din municipiu”.
Proiectul ăsta a fost anunțat în 2021, în februarie 2022 au început lucrările și trebuia să se finalizeze în noiembrie 2022. Evident că nu s-a finalizat la timp, dar nu s-a neliniștit nimeni că în septembrie 2023 parcul era, citez, „aproape gata”.
În proiect foișorul avea forme rotunjite, dar constructorul l-a făcut în unghi ascuțit, motiv pentru care au început miștourile legate de realizarea primarului. Nu știu cum se face, dar multe dintre inițiativele și proiectele primarului Dragomir oferă subiecte suculente pentru miștouri… El crede că asta se întâmplă pentru că ideile lui sunt mișto.
Unul dintre cei care a comentat ironic în legătură cu diferența dintre proiect și ceea ce s-a făcut în realitate a fost caricaturistul Costel Pătrășcan.
„Atât s-a putut! Fotografia a fost făcută de acolo unde se avântă vulturii”, a scris pe o rețea de socializare Pătrășcan, care-și tot bagă nasul unde nu-i fierbe oala, motiv pentru care nici nu ne mirăm că i se întâmplă tot felul de lucruri neplăcute pentru el, dar benefice pentru ordinea constituțională locală.
Că veni vorba, oare el n-ar putea fi acuzat de subminarea ordinii constituționale sau ceva de genul ăsta, ca să-i trimitem mascații la ușă și să găsim dovezile necesare pentru a-i interzice pe viață să mai posteze pe vreo rețea de socializare? Fiindcă de multe ori mesajele lui au o tentă instigatoare și aduc a trădare de țară sau măcar de județ. Mie nu-mi miros deloc a bine (adică a trandafiri) chestiile alea pe care le face el în mod repetat, deci premeditat. E imposibil să nu se găsească niște caricaturi cu mesaje anticonstituționale la unul ca el! Cine caută, găsește; nu se pune problema să nu iasă cu plin, la o eventuală percheziție. Plus că se poate burduși dosarul lui cu caricaturile pe care le-a postat în ultimii ani chiar pe contul personal, ca un ilegalist ce este.
Până stabilim cum să procedăm cu descinderile la Pătrășcan, hai să finalizăm cu parcul din spatele Muzeului Brăilei, că și-așa a avut destule probleme constructorul cu finalizarea lui.
După ce s-au apucat unii să tulbure liniștea publică prin diverse postări subversive pe rețelele de socializare, constructorul a rotunjit chioșcul, astfel încât dacă te uiți la el din fugă și din spate, să semene cât de cât cu ceea ce era în proiect.
După încă vreun an de așteptat, ne-am bucurat cu toții la vestea că parcul a fost terminat.
Când colo, ce să vezi?
Asta:
Asta este „transformarea spectaculoasă” a terenului respectiv, așa arată ceea ce ni s-a spus că va fi „unul dintre cele mai frumoase spații verzi din municipiu”.
Asta a costat 3,7 milioane euro, proiectul fiind realizat cu finanțare europeană.
Asta, în condițiile în care primul gospodar al municipiului, Marian Dragomir, este un specialist în trandafiri, în livezi, în spații verzi, alături de care nu ai cum să pierzi.