Grosu: Problema principala a societatii noastre este ca oamenii sunt needucati

P1070446

Subprefectul judetului Braila, Catalin Grosu, este de parere ca marea problema a societatii romanesti actuale este aceea ca oamenii sunt “neinstruiti, needucati”, motiv pentru care este salutar orice proiect sau program care vizeaza cursuri de calificare/recalificare, mai ales daca acestea se adreseaza categoriilor mai vulnerabile ale societatii. Pe de alta parte, subprefectul a mai identificat o problema: aceea ca si atunci cand se organizeaza cursuri de instruire, multe dintre acestea au efect zero pentru cei care le urmeaza, asa ca se fac degeaba.

Grosu a facut aceste comentarii astazi, la festivitatea de prezentare a proiectului “Inclusi in viitor”, cofinantat din Fondul Social European, ce vizeaza facilitarea accesului la educatie si obtinerii unui loc de munca de catre persoanele din categoriile vulnerabile.

“Avem practica asta, in Romania, de a atrage bani europeni si de a-i folosi pentru nimic. Pregatim oameni in diverse domenii de activitate, ii recalificam si dupa aceea nu isi gasesc un loc de munca, adica nu are o finalitate practica cheltuierea acestor bani. Pe de alta parte, eu constat cu placere ca se continua trendul asta de atragere a banilor europeni la noi in judet, ceea ce e un lucru foarte bun. De asemenea, constat cu placere ca unele dintre obiectivele acestui proiect, in afara de faptul ca se adreseaza unor categorii speciale de populatie, vizeaza in mod special instruirea lor. Problema principala pe care o prezinta societatea noastra in momentul de fata este ca oamenii sunt neinstruiti, needucati. In afara de faptul ca acest proiect se adreseaza in principal oamenilor care fac parte din aceste categorii mai putin instruite, mai needucate, vad ca va adresati si profesionistilor, ceea ce este un lucru extraordinar, ca v-ati gandit sa-i pregatiti si pe cei care in mod normal ar trebui sa gestioneze aceste probleme – si ma refer la asistentii sociali. O sa avem si noi, Prefectura, o intalnire cu ei, pentru ca s-a dovedit ca sistemul asta nu functioneaza corect. Ne-am obisnuit sa facem pe hartie lucrurile si mai putin in realitate – si ma refer mai ales la asistentii sociali din mediul rural”, a spus subprefectul.