I-au fost intentate 13 procese, i s-au cerut despăgubiri de peste 9 miliarde lei vechi și s-a judecat timp de 5 ani. La finalul acestui calvar, fostul director Eco SA, Alexandru Micu, arată cu degetul către PSD Brăila: „Am îndrăznit să dau în judecată Primăria Brăila, ca să recuperez banii pe care îi datora Eco SA. Nu vreau să mai treacă nimeni prin ce am trecut eu”

12 acțiuni civile și o acțiune penală împotriva sa; solicitarea de a plăti despăgubiri în valoare totală de 937.162,64 lei, la care se adaugau dobânzile legale calculate până la presupusa recuperare efectivă a sumei de 937.162,64 lei, precum și cheltuielile de judecată, ceea ce în total ar fi ajuns la o sumă estimată de 1.800.000 lei (18 miliarde lei vechi); modificarea unilaterală și retroactivă a venitului stabilit prin contractul de mandat încheiat cu SC Eco SA, cu afectarea pensiei  pe o perioadă de 7 ani; un număr total de 193 de zile în care a fost prezent la termenele stabilite de diverse instanțe, în aceste procese –  este calvarul prin care a trecut din 2018 și până acum fostul director al SC Eco SA Brăila, Alexandru Micu.

După ce s-a apărat în instanță în atâtea procese, ani la rând, acum, când toate acestea s-au încheiat, Micu a organizat o conferință de presă în care a făcut publice toate încercările prin care a trecut și în care a arătat cu degetul către conducerea PSD Brăila, pe care o consideră vinovată, la origine, pentru „modul în care am fost hărțuit judiciar, precum și presiunea psihologică exercitată asupra mea, dar și a familiei mele, prin formularea cu rea-credință de către reprezentanții S.C. ECO S.A. Brăila  a unui număr de 12 acțiuni civile și o acțiune penală, care au fost respinse în totalitate de către instanțele judecătorești”.

Micu a afirmat azi, în cadrul conferinței de presă, că „a suferit un prejudiciu moral substanțial, ce reprezintă o  atingere adusă existenței fizice, integrității corporale și sănătății, cinstei, demnității și onoarei, prestigiului său profesional”. Mai mult decât atât, el a spus că în toți acești ani a dat concursuri la mai multe societăți din Brăila, pentru a-și găsi un loc de muncă, însă nu a fost angajat nici măcar atunci când a câștigat concursurile respective.

În final, în urma mai multor ani de procese, Alexandru Micu a avut câștig de cauză. În plus, în procesul legat de modificarea unilaterală a veniturilor fostului director general pe 7 ani în urmă – modificare operată după ce a acesta a fost revocat din funcție -, instanța a decis că această măsură a fost ilegală, a obligat S.C Eco S.A. Brăila la refacerea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale a lui Micu pentru o perioadă de 7 ani și la plata de 5.000 lei cu titlu de daune morale către acesta.

Alexandru Micu a explicat că a venit la conducerea SC Eco Brăila în toamna anului 2009, într-o perioadă în care unitatea înregistra pierderi de 880.481 lei și a adus-o la un profit din exploatare de 90.045 lei, la 31.08. 2017. În plus, activul net al societății a trecut de la negativ, la pozitiv:  la 31.07.2009 activul net era de -2.053.804 lei, iar la 31.07. 2017 era de +836.243 lei.

În opinia sa, toate aceste rezultate dovedesc că nu au existat motive întemeiate pentru revocarea mandatului său:

Alexandru Micu a fost membru PSD, a fost instalat în 2009 în funcția de director general cu binecuvântarea PSD și din informațiile noastre, a avut contribuții importante la succesul PSD în campaniile electorale. L-am întrebat astăzi pe acesta dacă a fost pus politic în funcția respectivă și Micu a confirmat.

În acest context, este surprinzătoare „prigoana” la care Alexandru Micu spune că a fost supus de colegii săi de partid (în caz că nu e clar, cel care i-a luat locul la conducerea SC Eco SA este tot un membru PSD, iar Eco SA  are ca acționar Consiliul Local Municipal Brăila, în care PSD are majoritatea): 13 procese, din care unul penal și solicitarea unor despăgubiri în valoare de aproape 10 miliarde lei vechi, plus penalități, nu e de joacă, mai ales când nici nu te angajează nimeni în Brăila de ani de zile.

L-am întrebat astăzi pe Micu de unde au pornit aceste probleme. El ne-a spus că totul a început atunci când în calitate de director general al Eco SA a decis să acționeze în instanță Primăria Brăila, care îi datora firmei amintite 2 milioane de lei. Micu a explicat că din cauză că nu primea banii de la Primărie nu reușea să plătească la timp salariile și au apărut și alte probleme financiare care puteau să aibă consecințe foarte grave pentru el, în calitate de conducător al instituției. Pentru că nu a vrut să ajungă să „plătească“ el pentru ceea ce nu era vina sa, Micu a trimis adresă scrisă la Primăria Brăila în care solicita să se vireze banii respectivi și fiindcă nu s-a întâmplat nimic,  a acționat în instanță Primăria, cerând ca instanța să oblige Municipalitatea să achite suma amintită.

Alexandru Micu a mai spus că după ce a decis să acționeze în instanță Primăria, a fost chemat la partid (la PSD Brăila), unde i s-a cerut să-și dea demisia din funcția de director general și a refuzat. Mai mult, Micu i-a reproșat primarului Marian Dragomir, de față cu ceilalți lideri PSD prezenți la ședință, faptul că una i-a spus acesta când era deputat și alta, când a a devenit primar. Mai concret, Micu susține că în perioada în care lua în calcul ideea de a acționa în judecată Primăria, pentru a recupera suma respectivă, s-a sfătuit cu Marian Dragomir, care era pe acea vreme deputat și că acesta l-ar fi încurajat și i-ar fi spus că are tot dreptul să dea în judecată Municipalitatea, dacă aceasta nu-i plătește suma datorată. Mai apoi, zice Micu, Dragomir a devenit primar în locul lui Aurel Simionescu și nu i-a mai convenit acțiunea în instanță demarată de Eco SA.

După ședința de la partid,  Micu a primit o adresă prin care era informat că a fost revocat din funcția de director general al Eco, fără să i se dea vreo explicație pentru această măsură. Revocarea a avut loc cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său de director general al Eco (se întâmpla în luna ianuarie a anului 2018). Potrivit lui Alexandru Micu, graba a fost cauzată de faptul că procesul cu Municipalitatea era pe final, urma să se pronunțe sentința și trebuia făcut ceva urgent, pentru ca acesta să fie oprit/ întârziat înainte de a fi prea târziu.

Micu a mai declarat astăzi că a ieșit pentru a expune public prigoana la care l-au supus foștii săi colegi de partid ca să arate opiniei publice cât de departe pot merge liderii PSD pentru a-i „pedepsi” pe cei care nu ascultă ordinele politice. Alexandru Micu a mai afirmat că atât el, cât și soția sa au trecut în ultimii 5 ani printr-un stres enorm, având în vedere numeroasele procesele ce i-au fost intentate, sumele imense care i se solicitau ca despăgubiri și chiar amenințarea de a ajunge la pușcărie, iar starea lor de sănătate a avut mult de suferit.