„Împreună învingem autismul” – eveniment de lansare a Asociației „Îngerii Albaștri” Brăila

Luni, 3 aprilie 2023, la ora 14.00, la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Brăila va avea loc un workshop pentru părinții copiilor cu autism, la care sunt invitați terapeuți și cadre didactice care lucrează cu persoanele cu autism. Obiectivul principal al workshop-ului „Împreună învingem autismul” este lansarea Asociatiei „Îngerii albaștri Brăila”, al cărei președinte este Valentin Petrescu.

Evenimentul este organizat în urma parteneriatului încheiat între Asociația „Îngerii Albaștri” Brăila, Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Centrul Județean de Resurse și Asistența Educațională Brăila  și Colegiul Național „Nicolae Balcescu” Brăila.

„Scopul asociației «Îngerii albaștri Brăila» este recuperarea, ajutorarea, susținerea și integrarea persoanelor vârstnice, a persoanelor cu handicap, a persoanelor cu autism în viața socială sau în centre rezidențiale. Prin acest eveniment se încearca susținerea părinților aflați la început de drum. Se vor prezenta servicii, metode eficiente de intervenție la copilul cu autism și terapeuții ce pot ajuta.

Ziua de 2 Aprilie a fost declarata Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, din data de 18 decembrie 2007, de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite, prin rezoluția 62/139, inițiată de Statul Qatar.

Integrarea copiilor cu autism în grădinițe și școli nu implică doar găsirea unui mediu potrivit, ci și un anumit grad de pregătire efectivă a copilului pentru a face față atât mediului, cât și regulilor specifice, precum și pregătirea cadrelor didactice, care au nevoie de informare și formare în metode de lucru cu copiii cu autism.

Cercetările medicale demonstrează că intervenția precoce în ceea ce privește modul de comportare al pacientului are un rol primordial în tratarea autismului.

Autismul nu se vindecă, ci se înțelege, se poate recupera, se trăiește, se acceptă. În felul acesta stigmatizarea va fi înlocuită de toleranță și acțiune pozitivă”, se arată într-un comunicat dat publicității.