În acest an școlar s-au înregistrat la ISJ Brăila 45 de cereri pentru înscrierea la grădiniță sau la școală a unor copii ucraineni. Mai puțin de jumătate dintre acești copii frecventează cursurile unităților de învățământ unde au fost înscriși

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a constituit la începutul acestui an o comisie de repartizare a preșcolarilor și elevilor ucraineni în unități de învățământ locale, pentru ca aceștia să poată beneficia de dreptul la educație.

Potrivit reprezentantei ISJ Brăila, Camelia Vasilica Gheorghișor, de la începutul anului școlar 2022-2023 au fost înregistrate 45 de cereri din partea părinților unor copii ucraineni, însă nu toți acești copii frecventează cursurile școlilor unde au fost înscriși. Spre exemplu, la cea mai recentă raportare, în 14 octombrie, doar 21 de copii frecventau cursurile.

Gheorghișor a mai declarat astăzi, în cadrul unei ședințe desfășurate la Prefectură, că elevii de gimnaziu învață la Școala Gimnazială „Al. S. Pușkin” din municipiu și în mediul rural, la Școala Gimnazială din Cazasu, iar preșcolarii au fost înscriși la câteva grădinițe din municipiu. Aceasta a mai precizat că lucrurile sunt într-o permanentă dinamică, dat fiind că unele familii de ucraineni părăsesc județul Brăila și nu anunță conducerile școlilor – de altfel, nici nu au obligația de a anunța -, ceea ce face să fie dificil să se cunoască exact motivele pentru care unii elevi nu mai frecventează cursurile.

În afară de copiii ucraineni, în evidența ISJ mai sunt 10 elevi de alte etnii, între care doi spanioli, doi turci, doi sirieni.

Pe de altă parte, Gheorghișor a precizat că din informațiile pe care le deține, cel puțin unii dintre copiii ucraineni frecventează cursurile online ale școlilor din Ucraina:

Întrebată pe ce criterii au fost repartizați la școlile și grădinițele respective copiii ucraineni, Camelia Vasilica Gheorghișan a explicat că s-a ținut cont de dorințele părinților.