În acest an, Târgul de Iarnă de la Brăila va include Defilarea cu TAB-uri, obuziere, detașamente cu uniforme actuale și de epocă, dar și cai ai Cavaleriei Române, Parada portului popular, concerte și mâncare „ca la mama acasă”

Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean Brăila organizează în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, unul dintre cele mai mari evenimente anuale, Târgul de Iarnă.

În parcarea laterală și în fața Primăriei, timp de 12 zile, târgul reunește producători autentici din țară și cele mai renumite ansambluri de tradiții, datini și obiceiuri.

Târgul debutează pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal și tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice ale MApN, MAI, ISU, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Detașamentul de Cavalerie al Direcției generale de Jandarmi a Municipiului București, Penitenciarul Brăila, Flotila Fluvială și Serviciul Român de Informații.

Astfel, vom putea admira în defilare de la TAB-uri, obuziere,  autospeciale, mașină cu termoviziune, laborator criminalistic, mașini ale Poliției Rutiere, mașini de descarcerare și de ordine publică, trailere, autospeciale până la Fanfara Muzicii Militare  și detașamente cu uniforme  actuale și de epocă, dar și 9 cai ai Cavaleriei Române.

În aceeași zi, începând cu ora 16.00, este programată Parada portului popular, a datinilor și tradițiilor de iarnă pe traseul Viziru I (IMB) – Calea Călărașilor – Bariera Călărașilor – Primăria Brăila, dar și aprinderea luminilor de sărbătoare, în jurul orei 16.40.

În paradă participă, pe lângă ansambluri din județul nostru și Ansamblul Mugurelul –Mărgineanca Botoșani,  Ansamblul Zărandul Arad,  Ansamblul Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei, Ansamblul de Călușeri Rășinari Sibiu, Ansamblul Sarba-n Ciobănaș Iași, Ansamblul Nemțenii Târgu Neamț, Ansamblul  Mugurelul Sighetu Marmației – Maramureș, Ansamblul Cununa  Someșană Bistrița Năsăud și Ansamblul Mugurașii Oltului-Pleșoiu.

„Târgul va avea 70 de căsuțe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiționale și produse alimentare. Producătorii sunt veniți din Republica Moldova, Jurilovca – Tulcea, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Pitești, Brașov, Prahova, Constanța, București, Galați si Brăila. Fie că este vorba de ceramică tradițională, de cămăși, măști, blănuri, împletituri sau decorațiuni de Crăciun, obiectele expuse în fiecare căsuță dau un farmec aparte orașului.

Între cumpărături, concerte și diverse activități distractive, te poți încălzi și răsfăța cu delicatese de iarnă în zona gastronomică. Astfel, pentru pasionații de gastronomie, în cadrul târgului pot găsi mâncăruri diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături și mămăliguță, cârnați, pârjoale până la pește și preparate din pește, carne de porc și oaie la cazan, condimentate cu murături și vin fiert la discreție. Iar copiilor li se oferă din belșug halviță, turtă dulce și șerbet, toate făcute în casă. Pretutindeni, oriunde ți-ai întoarce capul, te va îmbia spiritul Crăciunului.

Atmosfera festivă din fața Primăriei va fi completată de un brad de mari dimensiuni, dar și numeroase decorațiuni luminoase de iarnă.

Pe scena amplasată în fața Primăriei vor concerta ansambluri, artiști și grupuri vocale ce promovează creația românească tradițională. Pe lângă colinde și cântece tradiționale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini și obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale țării”, ne-au informat organizatorii.