IN CAZUL IN CARE CUP DUNAREA A CALCULAT GRESIT FACTURILE, OARE CU CAT A FOST TEPUITA PRIMARIA?

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca primarul Marian Dragomir (PSD) si presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), ar trebui sa verifice foarte atent daca in perioada 2014 – 2016, CUP Dunarea a gresit facturile aferente taxei pe apa de ploaie pentru toti clientii – si asta nu doar din grija pentru binele cetatenilor care ar fi fost inselati, ci si din grija pentru banul public. Nu de alta, spune Danaila, dar si Primaria, si CJ au platit taxa pe apa de ploaie pentru toate terenurile si cladirile pe care le detin in proprietate. Iar daca s-a dovedit ca in 2015, CUP Dunarea a calculat o taxa dubla fata de cea corecta in cazul braileanului Mihail Stafida, avand in vedere suprafetele de teren si numarul cladirilor ce apartin Municipalitatii si respectiv ale CJ, o astfel de greseala ar insemna bani grei!

Pe de alta parte, liberalul are mari semne de intrebare in legatura cu suprafetele luate in calcul de CUP Dunarea pentru a socoti ce taxa pe apa de ploaie are de platit Primaria, fiindca exista multe neclaritati legate de patrimoniul Municipalitatii: “Vom depune cerere in scris – ca banuim ca domnul primar nu s-a gandit la treaba asta, nici domnul presedinte CJ, nici directorii directiilor sau societatilor care au capital majoritar gestionat de administratiile publice locale – , ca sa aflam cati bani au platit in ultimii ani apa de ploaie, pentru ce suprafete si in baza caror contracte au fost inventariate aceste suprafete. Noi avem probleme cu domeniul public cand il votam (in Consilii -n.r.) aproape de fiecare data: componenta cladirilor, componenta terenurilor, a suprafetelor. Sunt tare curios cum s-a putut calcula pentru Primarie, pentru CJ, pentru institutiile din subordinea administratiei publice locale, cantitatea de apa de ploaie si cum au fost intocmite contractele – ca acestea trebuie sa aiba niste suprafete clare -, in baza caror documentatii de cadastru? Sa vedem cati bani a platit Primaria, cati bani a platit CJ si cum indirect, aceasta societate a fost finantata ani de zile pentru a suporta niste salarii care depasesc limitele bunului simt, din punctul meu de vedere”.

Liberalul a mai spus ca in ultimele zile, angajatii CUP Dunarea umbla prin oras si cer proprietarilor de imobile sa declare pe proprie raspundere suprafetele de teren pe care le detin – cele care sunt de pamant, precum si cele betonate, pentru a le trece in contracte si a calcula in baza lor taxa pe apa de ploaie. Danaila sustine insa ca exista o cale mai usoara si mai rapida pentru a afla informatii precise pe aceasta tema (mai ales ca unii cetateni nu stiu exact cat inseamna exact suprafata de pamant si cat suprafata betonata, in ceea ce priveste proprietatile lor): “Cel mai corect ar fi – si noi vom initia un proiect de hotarare pe acesta tema, pentru comunicarea de catre Primaria municipiului Braila catre CUP Dunarea a tuturor suprafetelor care sunt impozitate la nivelul municipiului, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, ca baza de recalculare a facturilor din anii trecuti”.

Declaratia integrala a presedintelui Danaila pe aceasta tema, aici: