ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS, CJ BRĂILA A ALOCAT PÂNĂ ÎN PREZENT CIRCA 14 MILIOANE LEI SPITALELOR PE CARE LE ARE ÎN COORDONARE. AJUTOR GUVERNAMENTAL – ZERO LEI

În contextul pandemiei de coronavirus, Consiliul Județean Brăila a alocat până în prezent circa 14 milioane lei din bugetul propriu pentru spitalele pe care le are în coordonare; susținerea de la nivel guvernamental a fost zero lei – asta spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

Șeful CJ a prezentat într-un comunicat dat publicității care sunt fondurile alocate de la nivel județean în ultima perioadă și concret, pentru ce anume au fost ele alocate: „În contextul declarării pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru a avea o imagine cât mai clară și informații corecte asupra măsurilor luate de Consiliul Județean Brăila în vederea susținerii financiare si sprijinirea activității cadrelor medicale din spitalele aflate sub coordonarea CJ Brăila, vă informăm următoarele:

Consiliul Județean Brăila a alocat din bugetul județean, conform hotărârilor luate în ședințele de consiliu, următoarele sume:

*Spitalul Județean de Urgență Brăila 

– 9.800 mii lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020 – suma este cu destinație achiziționare de materiale sanitare, medicamente și utilități pentru anul 2020, însă este folosită în momentul de față pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare și a altor fonduri, în funcție de nevoile spitalului

-2.500 mii lei – conform HCJ nr. 68/25.03.2020sumă alocată pentru achiziționarea unei linii de testare formată din aparat Real Time PCR și a unui număr de 9.000 de teste pentru acest echipament.

*Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila

-1.900 mii lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020 – suma este cu destinație achiziționare de materiale sanitare, medicamente și utilități pentru anul 2020, însă este folosită în momentul de față pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare și a altor fonduri, în funcție de nevoile spitalului

Consiliul Județean Brăila a amenajat un spațiu special pentru funcționarea laboratorului de biologie moleculară în cadrul corpului D al Spitalului Județean de Urgență Brăila – locul unde va fi instalată linia de testare. Avem promisiunea furnizorului că până la sfârșitul lunii aprilie ne va livra linia completă, împreună cu echipamentul. Specificăm faptul că firma AGRICOST a achiziționat un astfel de aparat și urmează ca până la sfârșitul lunii aprilie să îl doneze Spitalului Județean de Urgență Brăila. Astfel, vom avea două echipamente destinate testării în primul rând a cadrelor medicale și a cetățenilor județului Brăila. Cele două echipamente vor avea împreună capacitatea de procesare a 96 de teste/zi.

În ceea ce privește sprijinul financiar guvernamental primit în această perioadă vă facem cunoscute următoarele: Fonduri alocate – 0 lei

S-au primit prin intermediul ISU urmatoarele materiale: mască protecție – 100 buc, combinezon unică folosință – 1.320 buc, acoperitor cizmă – 20 buc, bonete – 20 buc, mănuși chirurgicale – 40 perechi, măști FFP2 – 500 buc, măști FFP3 – 400 buc, viziere – 500 buc, dezinfectant TP2 – 20 litri. Toate aceste materiale au venit în intervalul 24.03.2020-06.04.2020. Nu am primit sprijin guvernamental constând în aparatură medicală și nici fonduri pentru achiziționarea acestora.

Dacă în anul 2019 am avut un buget de 160.553 mii lei, în anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o sumă de 113.266 mii lei. Este un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro”.

“În calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru un act medical sigur și de calitate, cea mai mare prioritate pentru mine în momentul de față fiind sănătatea cetățenilor județului Brăila. În această perioadă este important pentru noi toți să urmăm întocmai indicațiile autorităților și vă îndemn pe toți să #stațiacasă“, declară Iulian Chiriac.