În cursul lunii noiembrie ITM Brăila a efectuat 181 de controale și a aplicat amenzi în valoare totală de 266.000 de lei
În cursul lunii noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a efectuat 181 de controale și a aplicat 142 de sancțiuni, în valoare totală de 266.000 lei.
Astfel, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 115 controale, s-au aplicat 53 sancțíuni, din care 26 amenzi în valoare totală de 251.000 lei.
Astfel, la 8 angajatori sancționați, au fost depistate 10 persoane care prestau muncă la negru, valoarea amenzilor aplicate fiind de 200.000 lei.
Principalele deficiențe constatate de inspectorii ITM sunt:
*primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată);
*primirea la muncă a unei persoane care avea contractul individual de muncă suspendat;
*acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în ștatele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale;
*nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;
*neevidențierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat;
*neacordarea drepturilor salariale;
*netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidență a salariaților, neînmânarea salariatului, anterior începerii activității, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 66 controale și au fost aplicate 89 sancțiuni, din care 2 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 15.000 lei.
Principalele deficiențe constatate:
*necomunicarea unui eveniment de muncă,
*neasigurarea controlului medical la angajare și periodic,
*neasigurareainstruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic,
*neasigurarea echipamente individuale de protecție,
*nu s-au verificat sistematic și nu s-au testat utilajele,
*neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe au fost: Transporturi rutiere de mărfuri; Alte activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.; Servicii de furnizare si management al forței de muncă; Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun; Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; Restaurante.