În județul Brăila pe 5 septembrie vor începe școala aproximativ 42.240 de elevi. Circa 26.150 de elevi brăileni vor beneficia de produse de panificație, lactate și fructe

Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a condus astăzi ședința cu reprezentanții instituțiilor publice implicate în pregătirile pentru începerea anului școlar 2022-2023 în cele mai bune condiții. La întâlnire au participat subprefectul Loredana Badiu, inspectorul școlar general al județului, Elena Tudor, seful Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea”, Ion Cristian, al Inspectoratului de Poliție Județean, Marius Budu, al Inspectoratului de Jandarmi Județean, Iulian Albăceanu, al Direcției de Sănătate Publică, Gabriel Ciochină și al Poliției Locale, Georgică Tănase.

S-a discutat despre asigurarea condițiilor necesare desfășurării actului de predare, precum și a siguranței elevilor în școli.

Principalele măsuri solicitate de prefectul județului pentru a fi implementate cu celeritate sunt:

*întocmirea și completarea documentațiilor pentru a se putea elibera autorizațiile de securitate în caz de incendiu;

*atestarea lucrărilor care urmăresc și asigură buna funcționare a centralelor termice și a altor surse de asigurare a căldurii;

*asigurarea condițiilor necesare desfășurării cursurilor pentru elevii  ucraineni, unde predarea să fie făcută în limba ucraineană;

*delimitarea cu exactitate a zonelor de competență a fiecărui profesor de serviciu și prezenta acestora în mijlocul elevilor;

*asigurarea burselor școlare în conformitate cu legislația în vigoare;

*o colaborare cât mai eficientă și apropiată între directorii de școli și primari.

Începerea anului școlar 2022-2023 cu asigurarea celor mai bune condiții de studiu pentru elevii brăileni reprezintă o prioritate. Controalele în școlile din Brăila, atât cele dispuse prin ordin de prefect, cât și cele derulate individual de către instituțiile cu atribuții pe linia autorizare sanitară și la incendiu, sunt în curs de desfășurare. Este nevoie să cunoaștem problemele cu care se confruntă unitățile de învățământ, tocmai pentru a putea interveni în rezolvarea cât mai rapidă, acolo unde se poate.

Pe cifre și rapoarte preliminare, astăzi am avut o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor de control: ISU Brăila, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Direcția de Sănătate Publică Brăila. Am primit astfel asigurări, încă o dată, că la nivelul județului Brăila nu sunt unități de învățământ în care să nu se poată începe procesul educațional. Mă bucur că am găsit soluții la unele situații prezentate și i-am rugat pe reprezentanții instituțiilor de control să pună accent pe consilierea directorilor unităților de învățământ. De altfel, am propus ca în perioada imediat următoare să avem aici, la Prefectură, în primă etapă o discuție cu directorii unităților de învățământ, iar în etapa a doua, cu reprezentanții primăriilor, acolo unde sunt probleme legat de obținerea autorizațiilor ISU și DSP. Vreau astfel să aflăm direct de la sursă care sunt demersurile făcute de fiecare dintre ei, unde au întâmpinat dificultăți în procesul de autorizare și cum îi putem sprijini.

Aș dori să remarc aici și implicarea Primăriei Municipiului în asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului educațional din noul an școlar”, a declarat Timofei.

Acesta a precizat că și după începerea anului școlar, comisiile mixte vor continua controalele la unitățile de învățământ.

Potrivit datelor preliminare, în urma controalelor efectuate până în prezent au fost identificate probleme ce țin de lipsa autorizației sanitare de funcționare, precum și a celei de securitate la incendiu, cu mențiunea că în multe dintre cazuri au fost făcute demersuri pentru obținerea acestora sau inspectorii au dispus măsuri în acest sens.

Inspectorul șef al ISU Dunărea Brăila, colonel Ion Cristian, a precizat că în acest an a crescut numărul clădirilor autorizate la incendiu în care se derulează procesul de învățământ.

La rândul său, directorul executiv al DSP Brăila, Gabriel Ciochină, a afirmat că nu au fost înregistrate probleme deosebite în ce privește condițiile igienico-sanitare din unitățile de învățământ care funcționează în județ și municipiu, fiind autorizate sanitar 154 de locații.

În ceea ce privește începerea noului an școlar pentru copiii refugiaților ucraineni, prefectul a solicitat ISJ Brăila o situație defalcată pe cicluri de învățământ, a repartizării copiilor pe unități școlare.

„În județul Brăila, la 5 septembrie vor începe școala aproximativ 42.247 elevi. Cursurile se vor desfășura în 249 de unități educaționale publice. În jur de 26.149 elevi brăileni vor beneficia de produse de panificație, lactate și fructe prin Programul pentru Școli al României, care – prin grija și efortul Consiliului Județean Brăila – are o alocare de 6,14 milioane lei (fără TVA) pentru anul școlar 2022/2023″, se mai arată într-un comunicat dat publicității de Prefectură.