IN JUDETUL BRAILA SUNT 3 ABATOARE AUTORIZATE UNDE SE POT SACRIFICA MIEII PENTRU SARBATORILE PASCALE

Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) anunta ca in perioada premergatoare Sarbatorilor pascale, mieii vii se pot comercializa numai in targuri autorizate sau in locuri special amenajate, iar animalele trebuie sa fie crotaliate individual (cu crotalie dubla, din care una cu microcip). In ceea ce priveste sacrificarea mieilor, aceasta se poate face, potrivit legii, numai in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru aceasta activitate.

Pe teritoriul judetului Braila, abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor, unde se pot sacrifica mieii, la solicitarea fermierilor, sunt: * SC DINAMEL TRADE SRL – Soseaua Baldovinesti nr. 16, Braila; * SC DONARIS COM SRL – Localitatea Dropia, Insuratei; * SC PRODALIMENT SRL – Soseaua Baldovinesti nr. 12, Braila.

In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii, in care se asigura supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate regulile de bunastare a animalelor. Functionarea acestor spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor este permisa numai in perioada 15 martie – 31 martie (premergatoare Pastelui catolic) si  in perioada 22 martie – 7 aprilie (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 7:00 – 17:00.

Mieii proveniti din abatoarele autorizate pentru sacrificarea ovinelor trebuie sa aiba aplicata o marca de sanatate de forma ovala si  sa fie insotiti de un certificat de sanatate publica veterinara pentru carne proaspata.

Carnea de miel rezultata  in urma sacrificarilor in spatii amenajate temporar se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrare sau autorizate sanitar veterinar.

Mieii sacrificati in gospodaria proprie nu se marcheaza, insa acestia si produsele rezultate se utilizeaza numai pentru consumul familial.