În meciul arbitrat de OSIM (condus de un PSD-ist), președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac, l-a învins pe caricaturistul (care refuză să se subordoneze PSD) Costel Pătrășcan
O nouă victorie a PSD-iștilor brăileni, autointitulați „Cea mai bună echipă”, împotriva unui rebel care refuză să plece capul în fața lor: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a anulat marca înregistrată în 2022 de caricaturistul Costel Pătrășcan, cu denumirea „Casa Umorului”.
Mai exact, OSIM, instituție care, întâmplător, este condusă de un PSD-ist, a anulat marca lui Pătrășcan, la solicitarea Muzeului Brăilei „Carol I”, instituție subordonată Consiliului Județean Brăila, care este condus de cel mai mare și mai tare PSD-ist din județ (părerea lui), Iulian Chiriac.
Povestea este deja cunoscută: Pătrășcan este cel care i-a propus lui Chiriac, în primul său mandat de președinte al CJ Brăila, înființarea primului Muzeu al Umorului la Brăila.
Chiriac a zis da, a și anunțat public că va face primul Muzeul al Umorului la Brăila, dar cum putirința lui nu este pe măsura voinței lui de a fi cel mai mare și mai tare dintre PSD-iștii din județ, au trecut câțiva ani și nu s-a întâmplat nimic concret. Între timp, Pătrășcan, nemulțumit de ceea ce el percepea a fi amestecul politicului în actul de cultură, a rupt colaborarea cu Centrul de Creație (instituție din subordinea CJ Brăila) și a denunțat public, prin declarații sau prin caricaturile sale, aceste aspecte legate de încercarea PSD Brăila de a controla tot ce mișcă în județ, inclusiv activitățile culturale.
În plus, caricaturistul a înființat pe cont propriu Muzeul Umorului, cu susținerea financiară și nu numai a unor prieteni și voluntari care au venit și-au muncit alături de el la amenajarea spațiilor respective în Palatul Culturii Brăilene „Lyra”, unde alți rebeli, Constantin Teodorescu și Cristi Niculae, s-au oferit să-i găzduiască atelierul de lucru și noul muzeu. Muzeul Umorului funcționează doar din donații, fără niciun leu din banul public.
Toate astea au deranjat „cea mai bună echipă PSD”, formată din primarul Marian Dragomir și președintele CJ și al PSD Brăila, Iulian Chiriac, care au trecut la represalii. Pătrășcan a fost dat afară din încăperea în care-și avea atelierul de lucru, de la Teatrul „Maria Filotti” (instituție subordonată Primăriei municipiului) și n-a mai fost invitat la nicio manifestare organizată de Primăria municipiului sau de instituții subordonate/ finanțate de Primărie. Practic, a fost declarat persona non grata.
Pe de altă parte, după lupte seculare care au durat câțiva ani, Chiriac, ambiționat, s-a strofocat și cu o ultimă opinteală, dând tot ce avea el mai bun, a scos o mărgică: al doilea muzeu al umorului, care însă nu se mai putea numi la fel ca cel al lui Pătrășcan, așa că l-a numit Casa Umorului Desenat. Care funcționează ca un compartiment al unei secții a Muzeului Brăilei „Carol I”, ce este subordonat Consiliul Județean. Atât a putut Chiriac, având la dispoziție ditamai bugetul județului și o mulțime de instituții cu oameni care puteau fi mobilizați pentru realizarea acestui proiect.
Problema a fost că Pătrășcan înregistrase deja la OSIM mărcile „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului”, așa că acesta a cerut oficial Muzeului Brăilei și Consiliului Județean să schimbe denumirea compartimentului cu pricina.
Chiriac, care are impresia că el este Dumnezeu pe pământ în acest județ – cu excepția cazului în care sună Mihai Tudose și cu excepția cazului în care Marian Dragomir are altă părere -, a zis că e prea de tot ca un muritor de rând să-i ceară lui să schimbe denumirea unui compartiment al unei secții a Muzeului Brăilei. N-a schimbat denumirea; Pătrășcan, în calitate de titular de marcă, a acționat în instanță Muzeul și CJ și drept răspuns, Chiriac a pornit un adevărat război care are drept scop să le arate tuturor cine e șeful la Brăila. Nu de alta, dar Pătrășcan ar fi putut crea un precedent periculos.
Ca atare, au făcut PSD-iștii un braistorming – la care s-au împărțit sarcinile: unii au fost cu „brain”-ul și Chiriac și-a asumat partea de „storming”- și au căutat cea mai potrivită soluție pentru a-l călca în picioare pe Pătrășcan. Și-au găsit-o: în loc să lase să se stabilească învingătorul în instanță, care e oarbă și nu vede clar că în disputa asta trebuie să câștige Chiriac, nu e mai bine să se pună puterea de decizie în mâna unei instituții care e condusă de un coleg de partid de-al lui Chiriac?
Zis și făcut! Instituția aia este OSIM, care i-a acordat caricaturistului marca înregistrată Casa Umorului. Tot ce a mai avut de făcut Chiriac a fost să afle – și apoi să-i dicteze managerului Muzeului Brăilei – ce să scrie în solicitarea de anulare a mărcii Casa Umorului, transmisă la OSIM.
Se miră cineva că după o matură chibzuință, OSIM a decis să anuleze marca lui Pătrășcan? Presupunem că nu.
„A fost anulata marca CASA UMORULUI!
De ce? Un răspuns ar putea fi: https://www.replicaonline.ro/psd…/service-worker.js…
Felicitări, PSD (Chiriac + Croitoru + Sulicu)!”, a scris aseară Costel Pătrășcan pe o rețea de socializare.
Contactat telefonic, caricaturistul ne-a spus că va face mai multe comentarii după ce va primi și motivația deciziei OSIM.
În orice caz, Costel Pătrășcan are de gând să conteste în instanță decizia OSIM.