În orașul primarului Dragomir, ca-n balada Meșterului Manole, ziua se construia, noaptea se surpa. Mariane, așa, de curiozitate: ce ți-e ție mai drag și mai drag?

O autospecială de salubritate „a rămas grea” în fața Maternității din Brăila. Formularea nu ne aparține, ci este un comentariu foarte inspirat făcut de un brăilean (Nicușor Zamfir) pe o rețea de socializare, după ce s-a surpat strada Plevnei sub mașina încărcată cu gunoi a operatorului unic de salubritate.

Incidentul nu e unic, fiindcă în orașul primarului care defilează electoral cu lozica „Eu asfaltez” străzile se surpă periodic, e ceva la ordinea zilei.

Unii ar zice că nu-i nicio pagubă că se surpă străzile asfaltate, fiindcă oricum lucrările au o calitate discutabilă, deci nu e ca și cum s-ar distruge niște covoare asfaltice groase și frumoase.

Alții ar zice că nu e vina primarului Marian Dragomir (PSD) că se surpă străzile asfaltate, că nu e vina lui că rețelele de apă și canalizare din subteran, gestionate de Compania de Utilități Publice „Dunărea”, sunt foarte vechi și foarte uzate.

Nu, nu-i vina lui; faptul că Marian Dragomir (PSD) este președintele ADI Dunărea, care coordonează activitatea CUP Dunărea, este o chestiune colaterală. Faptul că în Consiliul Local Municipal majoritatea PSD a primarului Dragomir a votat cel mai mare tarif din țară pentru furnizarea apei potabile, faptul că majoritatea PSD a primarului Dragomir chipurile este de acord cu eliminarea taxei pe apa de ploaie – pe care o plătim și când nu plouă -, dar nu face nimic concret pentru eliminarea ei, sunt iarăși chestiuni colaterale. Faptul că pe primarul Marian Dragomir, ca președinte al ADI Dunărea, nu-l deranjează că PSD-iștii din conducerea CUP Dunărea cheltuiesc banii pentru a cumpăra mașini de lux e tot o chestiune colaterală. Și faptul că cei de la CUP Dunărea împart în timpul serviciului calendare de perete cu pozele unor șefi PSD e o chestiune colaterală.

Dar să nu ne pierdem în chestiuni colaterale, să revenim la lucrurile importante: cei de la CUP Dunărea ne iau o grămadă de bani, străzile continuă se se surpe din cauza pierderilor de apă din rețeaua veche și uzată și primarul continuă să asfalteze, fiindcă vin alegerile locale.

Parcă am fi în balada Meșterului Manole: ziua construia, noaptea se surpa.

Balada aia zice că dacă zidești ce ți-e ție mai drag la temelia construcției, aceasta nu se mai surpă. Bine, pe vremea lui Manole erau meșteri mari, calfe și zidari, ceea ce nu e cazul pe vremea noastră…

Dar dacă ar fi să discutăm așa, fără legătură cu balada, suntem curioși: cine ți-e ție mai drag și mai drag, Mariane? Că noi am auzit că de la o vreme ți-e din ce în ce mai drag președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac. Așa de drag, că i-ai da brânci în canalul colector, dacă nu te-ar vedea nimeni.

Bine, vorbim discuții, că la cum lucrează meșterii drumari din ziua de azi, în câteva minute îl vezi că scoate mâna din asfalt, iese din canal, se scutură de praf și se grăbește la birou, la Consiliul Județean, că trebuie să inițieze un proiect de hotărâre ca să-i mai dea niște bani clubului HC Dunărea… Au câștigat niște meciuri importante, merită!