În timp ce colegii săi liberali cer cu insistență reducerea tarifului la apa potabilă, Florin Cîrligea (PNL) cere „să terminăm cu demagogia! Toți am vrea să avem dreptate, dar fără să plătim nimic. Nu se poate, din păcate!”

Tariful apei potabile a fost subiect de discuții în ședința de ieri a Consiliului Județean Brăila,  iar concluzia a fost aceeași ca la toate discuțiile anterioare purtate în CJ și CLM Brăila: trebuie plătit împrumutul BERD contractat pentru realizarea investițiilor în modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare, deci nu se poate reduce sub nicio formă acest tarif.

De la 1 martie brăilenii sunt obligați să plătească cel mai mare preț din țară din țară la apa potabilă și unul dintre cele mai mari la serviciile cumulate de apă-canal, respectiv 9,67 lei/mc apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și  5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA) pentru canalizare-epurare.

În acest context, liberalii brăileni și-au manifestat în mai multe rânduri nemulțumirea cu privire la majorarea substanțială a acestui tarif,  în condițiile în care, totuși, avem Dunărea lângă noi. Reprezentanții PNL au acuzat faptul că s-a ajuns la un asemenea tarif pentru că este nevoie de fonduri pentru salariile celor angajați la CUP„ pe bază de carnet roșu de partid”, fiindcă de ceva timp CUP Dunărea a ajuns să fie „o organizație de partid (PSD)”. Mai mult, PNL Brăila a început campania de strângere de semnături pentru de demararea unei acțiuni în instanță împotriva CUP Dunărea, pe tema tarifului foarte mare perceput pentru furnizarea apei potabile.

În acest context, consilierul Alexandru Bucălău (PNL) a întrebat ieri în ședința CJ Brăila dacă nu este posibilă, totuși, reducerea tarifului la apa potabilă.

Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns că și consilierii județeni, și cei din consiliile locale ale unităților administrativ teritoriale din județ au votat în urmă cu câțiva ani pentru implementarea proiectului realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, prin care se modernizează și se extinde rețeaua de apă și canalizare la nivelul județului. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,38 miliarde de lei, care este achitat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, dar compania brăileană contribuie cu 6%, bani cu care CUP s-a împrumutat de la BERD și pe care trebuie să-i returneze.

Bucălău a spus că a cerut contractul de finanțare, ca să vadă care sunt condițiile impuse prin acest document și i s-a răspuns că are „o anumită confidențialitate”: „Pe mine mă interesa dacă scrie negru pe alb de la Comisia Europeană, de la BERD, că acel preț este stipulat de dânșii și nu este calculat de către noi, în funcție de profitul CUP și de cheltuielile pe care aceasta le are”.

„Ați votat acel proiect de hotărâre în care era și proiectul și în anexă era acea strategie de tarifare impusă de Comisia Europeană și de toate organismele care ne-au dat acest credit. Trebuia să aveți aceste informații. Nu știu dacă primarii PNL,  care au votat și ei această strategie de tarifare pentru aceasta mare investiție, sunt la fel de neștiutori”, a replicat Chiriac.

„Domnule, v-am solicitat să ne trimiteți și nouă acea strategie de tarifare, să vedem cine ne-a impus-o!”

„O aveți în proiectul de hotărâre, stimate coleg!”

„Nu o avem. Nu o mai avem.”

„Pe suport de hârtie, domnule consilier,  mapa de ședință a fost transmisă la sediul PNL Brăila ca de fiecare dată, în termenul prevăzut de lege. Avem semnătură luată de la sediul PNL Brăila”, a intervenit secretarul general al județului.

„Am înțeles. S-o fi pierdut… V-o mai solicităm o dată”, a spus Bucălău.

Consilierul județean Dănuț Lungu (PNL) a declarat că el, unul, nu înțelege cum vine treaba asta cu „acte confidențiale”, când este vorba despre o companie precum Compania de Utilități Publice „Dunărea”. El a mai afirmat că toți primarii, indiferent de culoarea lor politică, precum și consilierii județeni, au fost de acord cu proiectul de extindere și modernizare a releței de apă și canalizare, dar nu și cu ideea de a majora tariful la apă la un asemenea nivel care este greu de suportat de populație: „Nu ne-am gândit vreodată că o să ajungem la asemenea valori, în condițiile în care situația este cum este”.

Vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu (PSD), a explicat că planul de tarifare „derivă dintr-o condiționalitate impusă de BERD. Banca respectivă a vrut să se asigure că banii ăia pot fi înapoiați, cu dobânzile aferente. E cea mai ieftină dobândă de pe piață la nivel de țară. CUP este una dintre societățile fericite, care a putut să acceseze acest proiect major de investiții. Evident că toată treaba asta cu banii împrumutați se regăsește în prețul apei și al canalizării.

Un alt aspect: județul Brăila este unul mediu ca și suprafață, dar ca și populație e un județ mic. Comunități mici, împrăștiate, iar toată apa pleacă din Dunăre, traseele sunt foarte lungi, costurile cu energia electrică foarte mari și ca atare asta e, dacă dorim apă potabilă și canalizare în toate colțurile județului…

Beneficiari sunt toate comunele. Dacă nu știați, primele lucrări au început la Cireșu.

Deci ce ne dorim, ne dorim apă și canalizare în tot județul sau doar ne dorim să comentăm prețul?”.

Dănuț Lungu a afirmat că toată lumea este acord că e necesară această investiție ce vizează rețeaua de apă și canalizare, însă întrebarea este dacă este, totuși, posibil să se mai reducă tariful la apa potabilă:

Liberalul Florin Cîrligea a declarat că „îi informează pe colegii care nu știu și nu sunt din acest domeniu” că de anul trecut Euribor a crescut, inflația a crescut, dobânzile au crescut foarte mult și toate aceste lucruri influențează prețul apei. Ca atare, a spus el, „să terminăm cu demagogia! Toți am vrea să avem dreptate, dar fără să plătim nimic. Nu se poate, din păcate!”.

Bucălău a întrebat dacă nu este posibil ca din profitul CUP Dunărea să se acopere măcar o parte a prețului de producere a apei potabile, astfel încât să se reducă prețul plătit de populație.

Cîrligea a spus că nu este posibil așa ceva, pentru că profitul înregistrat de CUP Dunărea la producerea apei potabile este oricum foarte mic.

Consilierul județean Viorel Botea (PMP) a declarat că împărtășește părerea lui Cîrligea și că, în plus, atunci când e vorba despre proiectele europene, condițiile de finanțare trebuie respectate foarte strict și clauzele din contract nu pot fi schimbate „în timpul jocului”. În plus, Botea a spus că după părerea lui, „când vrem să spunem ceva în CJ trebuie să ne informăm și nu să zăpăcim oamenii, așa cum a spus colegul (Florin Cîrligea – n.r.), demagogie sau populism vizavi de anumite subiecte care foarte clar nu pot fi schimbate”.

Dănuț Lungu a mai comentat că în contextul actual, o mulțime de brăileni au dificultăți în a-și plăti utilitățile și există riscul de a se ajunge ca mulți dintre aceștia să nu achite facturile la apa potabilă și canalizare, ceea ce va aduce CUP Dunărea într-o situație dificilă și ar putea afecta și capacitatea companiei amintite de a returna banii împrumutați de la BERD.

Vicepreședintele Epureanu a reamintit că toate consiliile locale au aprobat hotărârile privind implementarea proiectului de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare și că „s-a știut de la început” că vor urma majorări ale prețului apei potabile și canalizării. Epureanu a recunoscut însă că la momentul respectiv „nu se știa că va urma o criză și că vor fi și alte probleme”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns