IN ULTIMELE 4 LUNI ALE ANULUI 2016, PRINCIPALELE INFRACTIUNI SESIZATE IN SCOLILE BRAILENE AU FOST CELE DE FURT SI LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE

In perioada septembrie – decembrie 2016, la nivelul judetului Braila s-a redus cu 33,33% numarul faptelor penale sesizate in incinta sau in apropierea unitatilor de invatamant, comparativ cu ultimele 3 luni ale anului  2015. Potrivit unui raport al conducerii Inspectoratului de Politie Judetean Braila, in perioada amintita s-au inregistrat doar 24 de infractiuni, dintre care 18 au fost sesizate in mediul urban si 6, in mediul rural. Pe de alta parte, 79,17% dintre incidente au fost raportate in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar si 20,83% in zona adiacenta acestora.

Din totalul celor 24 de infractiuni, 12 au fost savarsite de elevi, una a fost savarsita de un profesor si restul, de alte categorii de persoane. Incidentele respective au avut ca victime 30 de elevi si alte 2 persoane.

“Ponderea infractiunilor sesizate in incinta si zona adiacenta a unitatilor de invatamant  preuniversitar si universitar o reprezinta infractiunile de furt (37,5%), urmate de infractiunea de lovire sau alte violente (33,33%). De remarcat este faptul ca in aceasta perioada, in incinta si zona adiacenta a unitatilor de invatamant preuniversitar nu a fost sesizata nicio infractiune de talharie, iar in cele 3 filiale ale universitatilor de pe raza municipiului Braila nu au fost inregistrate infractiuni.

Savarsirea faptelor penale in incinta si zona adicenta unitatilor de invatamant a fost cauzata, in principal, de: * serviciul de paza neasigurat in toate unitatile de invatamant, fapt ce a permis accesul in incinta unitatilor scolare a altor persoane decat cele autorizate, precum si absentarea elevilor de la cursuri; * lipsa unei legaturi permanente intre familie si unitatile scolare, cauzata de faptul ca parintii, care au un rol important in educarea si supravegherea elevilor, nu se implica corespunzator si eficient  in educatia lor, motivand ca nu mai au autoritate asupra lor sau nu au timp suficient sa ii supravegheze; * neluarea masurilor de securitate a bunurilor elevilor pe timpul desfasurarii orelor de curs, in timpul cat acestia desfasoara activitati in afara clasei, fapt ce a generat comiterea faptelor de furt: * lipsa de supraveghere/ supravegherea superficiala a elevilor in timpul pauzelor, de catre cadrele didactice”, se mai arata in raportul amintit.