Inaugurare a sediului Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, după o amplă reabilitare. Arhitectul șef al Brăilei și constructorul, Gheorghe Bunea Stancu, au primit câte un „coin”, simbolul personal al șefului Statului Major al Forțelor Navale
Un sediu care arată în interior ca un palat, cu 100 de camere și un subsol amenajat în așa fel „încât te poți plimba pe acolo în ciorapi albi”, după cum spunea cineva – este sediul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” de pe strada Împăratul Traian, nr. 8, din municipiul Brăila, care a fost inaugurat astăzi, după reabilitare.
Festivitatea de inaugurare a avut loc în prezența unor oficiali militari, precum și a prefectului Iulian Timofei, a președintelui CJ Iulian Chiriac și a celor doi vicepreședinți CJ, a primarului Marian Dragomir și celor doi viceprimari. Invitat special a fost Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos.
Clădirea în care își desfășoară activitatea personalul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” este unul din monumentele istorice ale orașului Brăila, fiind construită la începutul secolului al XX-lea în stil eclectic, cu puternice influențe franceze. În cele 100 de încăperi ale clădirii au funcționat de-a lungul timpului numeroase societăți de asigurare și de navigație.
Din anul 1980 edificiul este în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale, găzduind Brigada Fluvială, unitate ce în anul 1995 a devenit Flotila de Dunăre, actualmente Comandamentul Flotilei Fluviale.
Mai multe detalii pe această temă a dat astăzi Corina Elena Anghelescu, arhitectul șef al Municipiului Brăila:
Clădirea Comandamentului Flotilei Fluviale a parcurs un amplu proces de reabilitare în perioada 2017- 2022, iar astăzi a avut loc inaugurarea oficială, care a cuprins un ceremonial militar, precum și o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți, în fruntea cărora s-a aflat IPS Casian.
Între cei care au susținut alocuțiuni s-a aflat și contraamiral Mihai Panait, șefului Statului Major al Forțelor Navale:
În cadrul festivității, contraamiralul Panait a oferit simbolul personal al șefului Statului Major al Forțelor Navale arhitectului șef Anghelescu, precum și lui Gheorghe Bunea Stancu, constructorul care a realizat lucrările de reabilitare.
Mai exact, după cum am aflat de la Nicoleta Coman, ofițer de relații publice al Flotilei Fluviale, este vorba despre un vechi obicei militar: comandații au un „simbol personal”, un gen de monedă (obiectul este numit „coin”, după termenul din limba engleză), iar acesta este oferit altor comandați în semn de apreciere sau este oferit altor militari sau civili în semn de recunoaștere a unor merite deosebite. Comandatul ține în palmă acel „coin”, dă mâna cu persoana respectivă și îi lasă în palmă obiectul. Pentru un militar este o onoare să primească acest „coin” din partea șefului Statului Major al Forțelor Navale.
De asemenea, contraamiralul Panait a acordat disticții unor militari.