Încep controalele inspectorilor DSVSA pe zona comercializării de carne, ouă, lapte și produse de patiserie în preajma Sărbătorilor pascale

În perioada 20 martie – 14 aprilie (respectiv Sărbătorile pascale catolice și ortodoxe) inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila vor face controale în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală și nonanimală.

Mai concret, vor fi verificate:

*depozitele alimentare ale laboratoarelor de cofetărie-patiserie și ale unităților de alimentație

*piețele agroalimentare

*supermarket-urile și hipermarket-urile

*unitățile de abatorizare, procesare carne, procesare lapte, procesare pește și produse de pescuit, măcelării, carmangerii

*magazinele de desfacere pește și produse din pescuit

*unitățile de alimentație care organizează mese festive cu ocazia Sărbătorilor pascale

*mijloacele auto utilizate pentru transportul animalelor vii, precum și mijloacele auto proprietate personală cu care se pot transporta animale vii sau produse din carne.

Inspectorii DSVSA atrag atenția că mieii vii se pot comercializa numai în locuri special amenajate sau la abatoarele autorizate pentru această activitate.

Având în vedere situația epidemiologică înregistrată la nivel național privind pesta porcină (PPA) este obligatorie respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecuritate privind mișcarea mieilor. În acest sens,în zonele de restricție consecutive unui focar de infecție de PPA mișcarea mieilor destinați sacrificării trebuie să respecte următoarele condiții legale:

*în zona de protecție „nicio altă specie de animal nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără  autorizarea autorității competente”;

*în zona de supraveghere „nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei”.

DSVSA mai precizează că potrivit legislației în vigoare mieii se vor  sacrifica doar în unități de abatorizare autorizate pentru sacrificarea de ovine. În județul Brăila, abatorul autorizat sanitar veterinar unde se pot sacrifica mieii, la solicitarea fermierilor, este SC DINAMEL TRADE SRL, aflat în municipiu, pe Șoseaua Baldovinești nr. 16.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spații amenajate  temporar se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

În cazul mieilor sacrificați în gospodăria proprie, carnea respectivă poate fi utilizată doar pentru consumul familial.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns