Inceput de an scolar fara abecedare, in judetul Braila

abecedar-manual-pentru-clasa-i

Sute de elevi de clasa I si a II-a din Braila au avut parte astazi de o prima zi de scoala neconventionala, fiindca au gasit bancile goale, si nu incarcate cu manuale, cum se intampla  de obicei la inceput de an scolar. Unii dintre invatatorii au incercat sa suplineasca aceasta lipsa oferindu-le micutilor baloane, semne de carte si chiar bomboane si au promis ca vor gasi cele mai bune mijloace pentru a preda cunostintele necesare, insa si micutii, si parintii lor au fost dezamagiti.

„Sunt dezamagita ca in prima zi de scoala, copiii nu au primit abcedarele. Eu imi amintesc si acum de prima mea zi de scoala si cat de fermecata am fost de acele manuale cu poze colorate. Mai am un baiat la scoala si el a avut parte de aceasta sansa, sa primeasca in prima zi abecedarul. A venit acasa cu ghizdanul plin de carti si era foarte fericit. Acum, fiica mea va trebui sa mai astepte cateva saptamani sau luni, ca sa-si primeasca si ea cartile. Pacat…”, ne-a spus o mamica.

„Nu sunt deloc multumita de faptul ca nu se primesc din prima zi manuale. Copiii ar fi trebuit acum sa invete scrisul de mana, au nevoie de abecedar, au nevoie sa vada cum arata literele. Nu stiu cum o sa se poata face scoala fara manuale si chiar cred ca oricat s-ar stradui invatatorii, chiar nu se poate lucra asa. Dar asta este sistemul la noi, nu avem ce face, iarna ne prinde nepregatiti ninsoarea, iar data de 15 septembrie ne prinde, mai nou, fara abecedare. Stiti cum se zice, <<iarna nu-i ca vara>>; acum putem parafraza: <scoala nu-i ca vacanta>>”, ne-a spus o alta mamica.

Invatatorii le-au dat astazi asigurari parintilor ca se vor descurca si fara manuale, pentru cateva saptamani, si ca educatia elevilor nu va fi afectata de acest neajuns.

Precizam ca manualele de clasa I si a II-a inca nu au ajuns in scoli pentru ca s-a intarziat cu procedurile de licitatie pentru achizitionarea acestora, din cauza unor contestatii depuse la nivel national. Ministerul Educatiei Nationale a dat asigurari ca „manualele vor ajunge in scoli imediat ce procedura de licitatie se va finalize” si ca “va face toate demersurile pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede, respectand, insa, termenele legale”.