A inceput impartirea “mostenirii” lui Stancu intre primariile brailene

P1090984

Consiliul Judetean a aprobat astazi finantarea primei transe din proiectele de interes comunitar depuse de primariile brailene, la solicitarea presedintelui Viorel Mortu. Astfel, au fost prezentate plenului CJ, spre aprobare, 26 de proiecte, depuse de un numar de 17 localitati. Banii cu care CJ le va finanta provin din cele 800 miliarde lei vechi gasite in bugetul Consiliului – lasate “mostenire” de fostul presedinte Gheorghe Bunea Stancu -, in fondul de rezerva al institutiei, fara nicio destinatie speciala.

Actualul presedinte, Viorel Mortu, s-a declarat multumit ca in sfarsit poate da o utilizare eficienta acelor bani: ”Este prima serie de colaborari cu primariile din municipiul Braila, din orase si din comune; e o tema foarte importanta si daca este bine gestionata, si foarte rodnica. Ea este pusa in discutie cu o luna intarziere, pentru ca am avut in luna trecuta o anumita dificultate in zona directorului economic, stiti foarte bine. De aceea am si interupt demersurile, pentru ca nu avea nici cine si nici cum sa lucreze. Pana acum au fost prezentate multe proiecte, dar la prima selectie, cu acte aproape corecte, sau foarte corecte, sunt 26 de proiecte, din 17 localitati, iar alte cateva proiecte se afla la mine pe birou – au venit vineri la pranz, cand era prea tarziu si nu mai puteau fi  trecute prin comisii, deci vor intra in luna iulie la aprobare. Un apel care primari: anunt ca si in iulie, dar si in august primim proiecte.

Deci avem 26 de proiecte, m-as bucura daca vreo 20 ar fi si in iulie, m-as bucura daca vreo 20 ar fi si in august, astfel incat sa putem sa sporim binele public. In municipiul Braila sunt cinci proiecte deocamdata, in valoare de 1,4 milioane lei, dar pentru ca de regula, in fiecare an, CJ a avut impreuna cu Primaria Brailei proiecte de circa 4 milioane lei; as vrea ca si in acest an sa avem cu Primaria acelasi tip de oferte. De asemenea, Insuratei are aproape 1 milion de lei si apoi vin comunele, cu sume cat de cat echilibrate”.

In afara unui proiect depus de Salcia Tudor, despre care consilierii au considerat ca nu era complet, au primit finantare astazi, in urma votului alesilor judeteni, toate celalalte 25 de proiecte. Intre acestea se numara: * Insuratei – “Lucrari de reparatii capitale la strazi pietruite in orasul Insuratei si lucrari de intretinere prin plombari si covor asfaltic subtire DC 21 Insuratei – Lacu Rezi”; * Baraganul – “Cladire multifunctionala P+1”; * Bertestii de Jos – “Reabilitarea cladirii fostului sediu al Primariei Bertestii de Jos, in vederea amenajarii unui cabinet medical” * Cazasu – “Extindere retea iluminat public in comuna Cazasu”, “Lucrari de intretinere druuri locale pe raza comunei Cazasu”; * Frecatei – “Lucrari de intretinere DC 57”; * Galbenu – “Punerea in valoare a Monumentului Eroilor”; *Gradistea – “Baza sportiva”, “Santuri betonate in satele Ibrianu si Maraloiu”; * Marasu – “Pietruire strazi rurale in comuna Marasu”; * Silistea – “Extindere,  modernizare si amenajarea exterioara Camin cultural Silistea”, “Alimentare cu apa sat Muchea”; * Movila Miresii – “Retea canalizare ape pluviale”; * Tudor Vladimirescu – “Amenajare si sistematizare centru civic in localitatile Tudor Vladimirescu, Scortaru Vechi si Comaneasca”; * Visani – “Reabilitare si dotare Camin cultural comuna Visani”; * Traian – “Reabilitare si eficientizarea sistemului de iluminat stradal comuna Traian” ; * Zavoaia – “Modernizare si extindere pe orizontala cladire sediu Primarie comuna Zavoaia”.