Individul/ cetățeanul/ persoana fizică Mihaela Ciorășteanu, fost prefect: Apreciez comunicatul Instituției Prefectului Brăilei, dar are câteva mici confuzii bazate pe necunoașterea legii
Mihaela Ciorășteanu, fost prefect al Brăilei, continuă să susțină că Instituția Prefectului a furnizat informații greșite în comunicatul de presă privind controalele pe care le-a dispus la stațiile de carburanți. Ea afirmă că dacă nu s-a dat un Ordin de Prefect în acest sens, ci prefectul Iulian Timofei „a cerut oficial” efectuarea acestor controale, ar trebui să existe un înscris oficial, fiindcă un prefect nu poate cere „orice, oricând, oricum”. În plus, Ciorășteanu continuă să afirme că site-ul Instituției Prefectului Județului Brăila nu este actualizat.
Ciorășteanu a făcut primele comentarii pe această temă după publicarea unui comunicat de presă al Instituției Prefectului, în care se preciza că în contextul apariției zvonurilor privind creșterea prețului carburanților, „prefectul Iulian Timofei a dispus următoarele măsuri:
-personalul din cadrul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Brăila să desfășoare activități de control în stațiile de carburanți, pentru a verifica modul în care au fost stabilite prețurile;
-începând de aseară, s-a intensificat patrularea de către lucrători din cadrul Poliției și Jandarmeriei în zona stațiilor de carburanți, atât din municipiu cât și din județ, pe de o parte, pentru creșterea vizibilității, iar pe de alta, pentru prevenirea oricăror evenimente care ar putea afecta ordinea și siguranța publică;
-echipajele de Poliție aflate în serviciu acționează și pentru fluidizarea traficului rutier, până la această oră nefiind înregistrat vreun incident”.
Fostul prefect a scris pe o rețea de socializare că informația este incorectă și că Timofei „nu a făcut și nu a dispus nimic”, fiindcă dacă ar fi dat vreun Ordin de Prefect în acest sens, acesta trebuia să fie publicat pe site-ul instituției. Mai mult, Ciorășteanu este de părere că ziariștii din Brăila care au publicat comunicatul de presă al Instituției Prefectului sunt lipsiți de deontologie profesională, fiindcă n-au verificat dacă informațiile date publicității sunt corecte.
Instituția Prefectului a răspuns că nu a fost vorba despre un Ordin de Prefect, ci despre o cerere oficială a prefectului, adresată conducerilor Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Oficiului pentru Protecția Consumatorului în vederea luării unor măsuri, în contextul apariției unor zvonuri privind o iminentă creștere a prețului carburanților. În acest context, după cum se arată în cel de-al doilea comunicat al Prefecturii, nu este obligatorie publicarea pe site a cererii respective.
În document se mai arată: „Cât privește afirmația că pagina web a Instituției Prefectului Județului Brăila nu ar fi actualizată, vă informăm că ordinele de prefect care au caracter normativ sunt publicate și la secțiunea «Situații de Urgență/Activități»”.
Mihaela Ciorășteanu a revenit, la rândul său, cu o replică pe o rețea de socializare, în care precizează că atunci când face comentarii pe Facebook, le face ca „individ/ cetățean/ persoană fizică”, nu în calitate de fost prefect: „Mă onorează răspunsul pe care îl primesc prin consum nemeritat de resurse publice. de aceea subliniez că ce comentez pe fb comentez ca individ cetățean persoană fizică. acestea sunt calitățile mele și nu aceea de fost prefect. și apreciez deopotrivă și textul comunicatului. cu încă câteva mici confuzii bazate pe necunoașterea legii. mă simt obligată să spun că pe site e link separat denumit ordinele prefectului. acolo ultimul e din martie 2021. deci nu pot fi ordinele «și pe secțiunea isu» pentru că acest «și» presupune existența și în altă secțiune și în alt link. or, ele nu exista. citatul din codul administrativ este corect preluat în justificarea faptului că s-a cerut oficial. a cere oficial înseamnă o adresă, e adevărat, sau orice alt înscris oficial. corect. nu ordin de prefect. nu știu dacă exista un înscris oficial. problema e ca prefectul conduce deconcentratele, conform articolului citat «pentru asigurarea implementării măsurilor programului de guvernare și în situații care implică intervenția urgentă a organelor statale în teritoriu». deci doar pentru asta conduce nu pentru orice oricând oricum. și vă rog să mă credeți pe cuvânt că în programul de guvernare nu scrie să se crească vizibilitatea, am citat, jandarmilor și polițiștilor în stațiile de comercializare a produselor accizabile și nici nu era, nu este și nu va fi, ne asigura chiar comunicatul de presă inițial, o situație care să necesite intervenția organelor statale. același articol nu a fost citat complet. el trimite, în continuarea textului, la art 254 în care se detaliază atribuțiile în exercitarea rolului de conducător de deconcentrate al prefectului, în care se regăsesc sintagmele: verifică, avizează, propune, desemnează. din fericire legiuitorul nu utilizeaza verbe de tipul dispune, cere, ordona, «solicită oficial» etc. din mare fericire…”.
Amintim că Mihaela Ciorășteanu a fost propunerea inițială a PSD pentru funcția de prefect al județului, în luna decembrie 2021, atunci când s-a discutat despre schimbarea prefectului Sergiu Dobrescu (PNL), însă în final, a fost numit în această funcție Iulian Timofei (PSD).
Comment
Kane
11/03/2022
Un simplu cetățean extrem de interesat de…fotoliul de prefect pe care nu l-a primit.