Informare ATOP: În primele 3 luni ale anului polițiștii brăileni au intervenit la peste 3.000 de evenimente și au aplanat 600 stări conflictuale, pentru menținerea ordinii și siguranței publice

Zeci de patrule de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră pe străzi, peste 3.000 de incidente la care s-a intervenit, sute de infracțiuni comise în stradă, sute de stări conflictuale constatate și (o parte) aplanate, toate pe linia Menținerii ordinii și siguranței publice – sunt informații conținute într-o informare prezentată recent de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Brăila, cu privire la eficiența activității Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pe primele 3 luni ale anului 2023.

Informarea amintită este cu atât mai interesantă, cu cât în ultimele zile Brăila a ieșit iarăși în evidență la nivel național, presa centrală relatând cazul bărbatului căruia i-au fost tăiate mâinile, ca urmare  a unei reglări de conturi între interlopi, asta după ce în ultimele săptămâni au mai avut loc niște conflicte între interlopi în care s-au folosit macete și topoare.

În documentul prezentat de ATOP într-o recentă ședință a Consiliului Județean se arată că în perioada menționată, pe raza județului Brăila au fost constituite în medie 47 de patrule/zi, dintre care 24 în mediul urban și 23 în mediul rural, activitatea acestora desfășurându-se în ture, pe trei schimburi. Totodată, în dispozitivele de patrulare au fost incluse în medie 11 patrule mixte/ zi (5 patrule/zi în mediul urban și 4 în mediul rural), compuse din polițiști și jandarmi și 0,10 patrule mixte/zi doar în mediul urban, compuse din polițiști și polițiști de frontieră.

În cadrul activităților curente, polițiștii din structurile de siguranță publică și patrulare au fost sesizați cu privire la săvârșirea a 380 de infracțiuni comise în stradă (247 în mediul urban și 133 în mediul rural) și au descoperit 145 de infracțiuni în flagrant (96 în mediul urban și 49 în mediul rural. De asemenea, au intervenit la 3.295 de evenimente (2114 în mediul urban și 1181 în mediul rural) și au aplanat 608 stări conflictuale (427 în mediul urban și 181 în meriul rural)”.

Pe de altă parte, în perioada amintită, Jandarmeria Brăila a executat un număr de 1447 misiuni. Au fost constituite 422 de patrule independente, care au acționat atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

În ceea ce privește Poliția de Proximitate, aceasta „a desfășurat un număr de 156 de activități în comunitate, dintre care 7 cu administrația publică locală, 119 în unitățile de învățământ, 7 cu asociațiile de proprietari și 11 cu alte instituții. Totodată, au fost desfășurate  12 activități pentru prevenirea victimizării bătrânilor, iar la punctele de consiliere au fost primite 955 de persoane.

La începutul perioadei de referință se aflau în atenția polițiștilor un număr de 640 de stări conflictuale, în perioada analizată au fost luate în evidență 248 de stări conflictuale, fiind aplanate și închise în trimestrul I 367 de stări conflictuale.

În perioada de referință au fost înregistrate 586 de sesizări ale cetățenilor, reprezentând petiții și scrisori, fiind soluționate 699 în termenele dispuse. De asemenea, polițiștii de proximitate au primit spre instrumentare în trimestrul I un număr de 386 de dosare penale, ce au privit infracțiuni cu un grad redus de pericol social, fiind soluționate în perioada analizată 402 dosare”.