INFORMAȚIA POTRIVIT CĂREIA SUNT INTERZISE DEPLASĂRILE PERSOANELOR ÎN AFARA DOMICILIULUI/ REȘEDINȚEI NU ESTE ADEVĂRATĂ. ESTE DOAR O VARIANTĂ ANALIZATĂ, NU O DECIZIE OFICIALĂ

Având în vedere că pe rețelele de socializare a apărut un document (prezentat ca fiind o hotărâre a Grupului de suport tehnic) conform căruia sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/ reședinței, cu unele excepții, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, precizează că acel document „NU poate fi considerat un act oficial, deoarece NU a fost adoptat de structurile decizionale responsabile cu gestionarea situației generate de noul coronavirus , la nivel național”.

Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică a venit cu mai multe detalii pe această temă: „Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat <<HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020>>, facem următoarele precizări:

  1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
  2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
  3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
  4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
  5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
  6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
  7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.