„Înfruntare la nivel înalt. Misterul convorbirii telefonice Stalin-Pasternak” – lansare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”

Joi, 5 mai, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila va avea loc lansarea volumului „Înfruntare la nivel înalt. Misterul convorbirii telefonice Stalin- Pasternak”, de Ismail Kadare, apărut Editura Humanitas Fiction.
Participă: Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati“ Brăila, prof. dr.  Viorel Coman, scriitor și Marius Dobrescu, traducătorul cărții.
„Încercând să reconstituie, într-un joc amețitor al oglinzilor, o convorbire încețoșată de trecerea anilor și de rolul și miza fiecăruia dintre martorii direcți sau indirecți, cea mai recentă carte a lui Ismail Kadare devine o meditație asupra responsabilității și adevărului, asupra fragilității și curajului, scrisă de un maestru al nuanțelor și dilemelor etice.

În seara de 23 iunie 1934, în atmosfera sumbră a Moscovei aflate sub teroare, Boris Pasternak primește un telefon în apartamenul său de pe strada Volhonka. Crede, mai întâi, că este o farsă cam nesărată a unui confrate. Dar se înșală. La celălalt capăt al firului se află Kremlinul. Stalin cel temut ar dori să discute despre Osip Mandelștam. De răspunsul lui Pasternak pare să depindă soarta poetului aruncat în închisoare după ce a îndrăznit să-l ia în râs, în versurile sale, pe tiran. Patru ani mai târziu, Mandelștam murea într-un lagăr de tranzit din Gulag. Această conversație a început să-l obsedeze pe Kadare încă din anii tinereții, când era student la Moscova și a auzit pentru prima dată vorbindu-se despre ea.
Rezonând, prin prisma experienței personale de scriitor din lagărul comunist, cu marile figuri ale literaturii ruse ce defilează în această carte sub privirea amenințătoare a statului totalitar, Kadare disecă fiecare aspect, fiecare indiciu, fiecare semnal referitor la misterioasa convorbire telefonică Stalin–Pasternak din vara lui 1934, ca un anchetator care nu va găsi niciodată cheia enigmei”, spun organizatorii.

Ismail Kadare s-a născut la Gjirokastra, în Albania, în 1936. A absolvit filologia la Tirana și și-a continuat studiile la Institutul de Literatură Maxim Gorki din Moscova. A debutat la 18 ani cu un volum de poezie, „Inspirații juvenile”, căruia îi urmează în 1957 un al doilea, „Visări”. Trecerea la proză o face în 1963 cu romanul „Generaul armatei moarte” (Humanitas Fiction, 2020), care-i aduce notorietatea internațională. În anii următori publică romane și numeroase volume de po­vestiri, dobândind o reputație greu de egalat în lumea literară. În 1990 Kadare primește azil politic în Franța și până în 2001 locuiește la Paris. În 2001 Kadare se întoarce în Albania.

Kadare este și autorul unor eseuri și scrieri memorialistice.

A fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare, printre care primul Man Booker International Prize (2005) și Jerusalem Prize (2015). În 2016 statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.