INIȚIATIVĂ LANSATĂ ÎN CJ BRĂILA: BANII CARE NU S-AU CHELTUIT PENTRU PROGRAMUL „LAPTE-CORN-MĂR” ÎN PERIOADA SUSPENDĂRII CURSURILOR, SĂ FIE FOLOSIȚI PENTRU ACHIZIȚIONAREA DE TABLETE PENTRU ELEVI
Banii care nu s-au cheltuit pentru produsele alimentare aferente Programului „Lapte-corn-măr” în perioada suspendării cursurilor, folosiți pentru achiziționarea de tablete destinate elevilor și profesorilor care nu au astfel de mijloace necesare pentru activitățile școlare online – este propunerea făcută de inspectorul școlar general, Viorel Botea, împreună cu profesorul Viorel Mortu, președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac.
Chirac a vorbit despre această inițiativă ieri, în ședința CJ Brăila: „Am avut o discuție foarte interesantă cu domnul inspector școlar general Botea și cu domnul profesor Mortu și sperăm să avem o inițiativă foarte bună. Sunt foarte mulți bani necheltuiți pe Programul «Lapte-corn-măr» și am decis împreună să scriem Guvernului Orban și Ministerului Agriculturii, ca toți acești bani care nu sunt cheltuiți să îi relocăm pentru achiziția a peste 2000 de tablete destinate elevilor din municipiu și județ care nu au posibilități de a participa la activitățile școlare online.
Noi facem proiectul de hotărâre inițiat de domnul inspector Botea și de domnul profesor Mortu sau de cine vreți dvs, că n-am niciun fel de problemă; important este să avem răspunsul clar și ferm de la Guvernul Orban, să ne lase ca acești bani necheltuiți în aceste două luni, pe acest program, să-i redistribuim către achiziția de tablete și o să facem proiectul de colaborare cu ISJ, iar ISJ să facă achiziția și distribuirea acestor tablete. Sunt banii județului, sunt banii copiilor, pe care trebuie să-i folosim”.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, Viorel Botea, a dat mai multe detalii pe această temă: „La data de 19.03.2020 am trimis o informare către Ministerul Educației și Cercetării, în care am precizat că la momentul acela, din informațiile primite de la școli, cei 42.657 de elevi, erau 3003 elevi care nu aveau acces la internet și nu aveau tablete sau laptopuri sau alte mijloace pentru realizarea activităților online.
Luni, doamna ministru Anisie a cerut tuturor inspectoratelor școlare o situație clară, pe fiecare școală, privind numărul elevilor care nu au acces la orele online. După primirea acestei situații, voi informa CJ cu privire la numărul elevilor care nu au posibilitate de acces la activitățile online.
Doresc să facem acest lucru pentru că această pandemie poate continua și la începutul noului an școlar sau în cursul viitorului an școlar și ca atare, am considerat că este foarte important ca o astfel de inițiativă, sub toate formele posibile legale, să fie realizată. În acest mod, toți elevii vor avea acces la internet.
În plus, precizez că vom lua tablete și pentru profesorii din mediul rural care nu au așa ceva – și până acum sunt în număr de vreo 43 în tot județul.
De asemenea, la nivelul ISJ am realizat 7 proiecte care sunt acum în evaluare, care vizează accesarea unor finanțări pentru achiziționarea de tablete pentru aproape 1000 de copii din cele mai defavorizate zone ale județului”.
La rândul său, vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu (PSD), a declarat: „Banii pentru produsele aferente Programului „Lapte-corn”care se distribuie în școli se decontează prin APIA, sunt bani europeni, nu putem dispune de ei acum. Putem avea o inițiativă proprie, pe banii pe care îi avem acum în bugetul CJ. Trebuie avut în vedere o solicitare certă și fundamentată din partea ISJ și atenție, cele 2000 de tablete vor însemna o sumă apreciabilă, ceea ce înseamnă că nu putem merge pe proceduri simplificate, iar termenul de 20 de zile nu este realist. Ca și inițiativă, o putem avea strict pe banii CJ; dacă e vorba de banii de la APIA, o putem face doar dacă va fi o normă publicată de Guvern în acest sens”.